2019. február 21. Eleonóra
Nyáron is élményeket kínál a diákoknak a Miskolci Egyetem (Képgalériával!)
Muntyán Bernadett
|
2018. július 12. 16:27
|
frissítve: 2018. július 14. 21:19
Felejthetetlen egyetemi élményeket kínált általános iskolásoknak a Műszaki Anyagtudományi Kar "Csodálatos Anyagtudomány" néven meghirdetett, egyhetes tábora.

anyagtudomany2.jpg

De nem ők voltak az egyetlenek a héten. A Földtudományi Kar a Zempléni-hegység titkai címmel tartott élménytábort, a Gépészmérnöki és Informatikai Kar pedig az Észak-Magyarországi Informatikai Klaszter által szervezett nyári programozó tábornak adott otthont.

Az úgynevezett ólommentes forraszanyagot, melyből saját maguknak készíthették el játékaikat a gyerekek, az egyetemen kísérletezték ki. Az egyhetes tábor második napján a Fémtani Intézetet fedezhették fel a diákok. Az elektronmikroszkóp laboratóriumban a gyerekek kinagyítva nézhették meg különböző anyagok szerkezetét és összetételét. Az egyhetes nyári tábort az Anyagtudományi Kar első alkalommal szervezte meg. A táborban húsz diák ismerkedhet meg a kar intézeteivel, oktatóival. A programot egy Európai Uniós pályázatból finanszírozták.

anyagtudomany.jpg

Kovács Árpád, a Műszaki Anyagtudományi Kar mérnök tanára elmondta, az elektronmikroszkóppal – mellyel a gyerekek testközelből is megismerkedhettek – nagyon sok mindent meglehet állapítani. – Az anyagok, szerkezetek fejlesztésénél, fémeknél, műanyagoknál, polimereknél, kerámiáknál  - szóval szinte mindenhol használjuk ezt a berendezést – hangsúlyozta.

lego2.jpg

Csütörtök délelőtt a lego robotok vették át a hatalmat a Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Karán. Ezeket a gyerekek építették és saját maguk is programozták be, az Észak-Magyarországi Informatikai Klaszter által harmadszor megrendezett nyári programozó táborban. A két turnusra mintegy 70 alsó tagozatos gyerek jelentkezett. Az egyik egyetemi projektnek köszönhetően a táborban 120 miskolci általános és középiskolás ismerkedhet meg a programozással és a mobil applikáció fejlesztéssel.

lego1.jpg

Tarjányi-Koczák Mariann, az Észak-Magyarországi Informatikai Klaszter programigaztója elmondta, arra törekednek, hogy a diákok kipróbálhassák a teljes meglévő  robot-parkjukat. – Elsődleges célunk az utánpótlás nevelés, hiszen tudjuk, hogy nagyon kevés a jól képzett informatikus. Ezért már ilyen kisiskolás korban el kell kezdenünk azoknak a diákoknak a kiválasztását, akiket érdekel az informatika világa – fogalmazott.

A Zempléni-hegység titkai címmel rendezett ötnapos élménytábort a Műszaki Földtudományi Kar, amelyre a földtudományok és a földrajz iránt érdeklődő középiskolás diákokat várták. Július 9. és 11. között Pálházán, majd július 12-13. között Miskolcon zajlottak az események, ahol ásványtani, víztani, és geoinformációs laboratóriumi elemzéseket végeztek a hét során gyűjtött adatokból és mintákból a kar laboratóriumában. A programok között szerepelt még túrázás ásványgyűjtés, múzeum és bányalátogatás, térképezési és GPS ismeretek, talaj mintavételezés, és laboratóriumi elemzések.

tabor_foldtudomanyi_kar_180712_ja_34.jpg

Szalontai Lajos, a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kar Földrajz Geoinformatikai Intézetének adjunktusa úgy fogalmazott: a kar célja, hogy a természettudományokat közelebb vigye a mai fiatalokhoz. – Azt tapasztaljuk, hogy a felnövekvő generációk egyre jobban eltávolodnak a természettudományoktól. Ezt szeretnénk megfordítani azzal, hogy kivisszük őket terepre. Gyűjtsenek anyagmintát, melyeket aztán a laborokban kielemezhetnek – magyarázta a tábor küldetését.

tabor_foldtudomanyi_kar_180712_ja_30.jpg

Az élménytábor iránt nem csupán Miskolcról és Borsodból érdeklődtek, a fővárosból is érkeztek tanulók az intézetbe. Összesen húsz középiskolás diák vett részt az eseményen.

tabor_foldtudomanyi_kar_180712_ja_18.jpg

Papszász Péter Miskolcról, a Lévay József Református Gimnáziumból érkezett az egyetem által szervezett élménytáborba. Mint mondta, a legjobban az tetszett neki, hogy a természetben voltak, ásványokat gyűjtöttek, bányát néztek.

Nem

Olvasnivaló