2018. augusztus 14. Marcell
Miskolc
14°C / 29°C
Nyitva áll a kapu a két Korea között
hirado.hu
|
2018. február 11. 10:53
|
frissítve: 2018. február 11. 19:23
A téli olimpia kapcsán sok szó esik Észak- és Dél-Koreáról, a két ország most tovább közeledik egymáshoz - olvasható a hirado.hu oldalon. Kim Dzsongun észak-koreai vezető ugyanis meghívta a dél-koreai elnököt, aki azt el is fogadta. A meghívót az északi legfelsőbb vezető húga, Kim Jodzsong adta át Mun Dzsein déli államfőnek, ezzel 11 év után újra találkozik egymással a két ország vezetője. Szakértők szerint a közeledéssel Észak-Korea éket akar verni Dél-Korea és az Egyesült Államok kapcsolatába.

Csoma Mózes Korea-kutató, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem munkatársa az M1 Ma este című műsorában elmondta: alapvetően két párhuzamos konfliktus van a Koreai-félszigeten. Az egyik az Észak-Korea kontra Dél-Korea, viszont ennél élesebb az Észak-Korea kontra Egyesült Államok.

kim_dzsongun.jpg

A hirado.hu arról is hírt adott, Csoma Mózes szerint az elmúlt két-három nap fejleményei alapján az északi-déli ellentét pillanatok alatt elsimítható, ugyanis a koreaiakban van egy nagyon erős, politikai rendszereken is felülemelkedő összetartozási érzés. Egy jó értelemben vett nacionalizmus, ami a közös történelemből, kultúrából és nyelvből táplálkozik – magyarázta.

A szakértő felhívta a figyelmet, hogy a szembenállás könnyen árnyalható. Ami valójában nehezen kezelhető, az Észak-Korea és az Egyesült Államok kétoldalú viszonyrendszere. Dél-Korea is úgy tekint erre, mint ami végigkísérte az elmúlt másfél év minden „turbulenciáját”, vagyis igazából Észak-Korea és az Egyesült Államok konfliktusáról volt szó, tehát tulajdonképpen Szöul harmadik szereplő volt.

Úgy vélte,  az elmúlt két nap során de facto egy csúcstalálkozó zajlott le azzal, hogy a kommunista rezsim Legfelsőbb Népi Gyűlésének elnöke, egyben de facto államfője, Kim Jongnam és Kim Dzsongun húga látogattak el déli szomszédaikhoz. Csoma Mózes arra is felhívta a figyelmet, hogy észak-koreai legfelsőbb vezetők csak a legritkább esetben mennek külföldre, akkor is leginkább Kínába vagy Oroszországba.

Kim Dzsongun húgának utazása abba az észak-koreai taktikai offenzívába illeszthető be, amellyel megpróbálják az ország egy más arcát megmutatni. Fiatal, dekoratív nőket küldtek a szurkolói csapatba, előadóművészek körébe. Próbáltak rájátszani egy régi koreai szólásmondásra, aminek az a lényege, hogy délen igazából a férfiak a jóképűek, északon pedig a nők a csinosabbak – fejtette ki.

A szakértő szerint Kim Dzsongun meghívásával nyitva áll a kapu, hogy az idei év úgy vonuljon be a történelembe, mint hogy megvalósul a harmadik, tényleges Korea-közi csúcstalálkozó. A labda pedig most már alapvetően Washington térfelén van, kérdés, Amerika hogyan viszonyul ehhez. Dél valószínűleg mindent megtesz majd azért, hogy puhítson az amerikaiak hozzáállásán – teszi hozzá. Kiemelte, hogy a téli olimpiára látogató amerikai alelnök minden találkozást elkerült az észak-koreai politikai küldöttséggel.

Dél-Korea, Japán és az Egyesült Államok között teljes egyetértés uralkodik Észak-Koreát illetően – közölte Mike Pence repülőgépen újságírókkal. A téli olimpiáról az Egyesült Államokba tartó Pence hangsúlyozta: Washington szövetségesei elkötelezték magukat a phenjani rezsim diplomáciai és gazdasági elszigetelése mellett, amíg a kommunista állam fel nem adja nukleáris- és ballisztikusrakéta programját.

A kommunista diktatúrával szemben a fiatalabb dél-koreaiak már kevésbé ellenségesek, de országuk számára nehéz diplomáciai feladatot jelent a közvetítés Phenjan és Washington között.

Nem

További hírek

Olvasnivaló

Ajánlat