2018. augusztus 14. Marcell
Miskolc
14°C / 29°C
Ökumenikus imahét: a Krisztus-hívők egységéért imádkoztak (Képgaléria)
minap.hu
|
2018. január 27. 20:00
|
frissítve: 2018. február 02. 08:22
Idén is a Miskolci Egyetem díszaulájában rendezték meg az Ökumenikus Imahét kiemelkedő eseményét. A szombat délutáni szertartáson négy történelmi egyház vezetői, elöljárói imádkoztak közösen, a jelenlévő hívekkel. Az imahét szombati napjának témája a család volt.

imahet_a_miskolci_egyetemen_20180127_bl_010_web.jpg

Az ökumenikus imahét témáját és központi vezérfonalát idén a Karib térség keresztény felekezetei dolgozták ki. Aktuális fájdalmaikat, nehézségeiket vették alapul, a keresztények világszerte a rabszolgaság, a kizsákmányolás és az erőszak megszűnéséért imádkoztak. A központi témáján túl, az ökumenikus imahét minden napjának volt egy külön témája is: a szombati napé a család volt.

imahet_a_miskolci_egyetemen_20180127_bl_021_web.jpg

Csomós József református püspök a szombati eseményen Mózes történetéből olvasott fel. – Mózes a rabszolgaság idején született Egyiptomban. Ebben a történetben azt halljuk, hogy születik egy gyermek, s mai szóhasználattal azt mondhatnánk, szerencséje volt, hogy mikor kitették őt a kosárban, éppen arra járt a fáraó leánya. Pedig ennek semmi köze a szerencséhez. Isten által elkészített és jóváhagyott fordulat következett be – hangoztatta a református püspök, aki felhívta a figyelmet, hogy a „meglátta” szó számtalan helyen szerepel a Bibliában. Ez nem csupán azt jelenti, hogy észrevette, hanem azt, hogy amit látott, az tudatosult benne. – A gondviselés nem véletlenek sorozata és nem szerencse. A gondviselés az Úr jelenlétének a bizonyítéka – mondta Csomós József.

imahet_a_miskolci_egyetemen_20180127_bl_023_web.jpg

Fabiny Tamás evangélikus püspök a központi mottót idézte: Hallgassatok az Úr szavára, és szabaddá lesztek! – Az emberi életben sokszor érezzük, hogy haszontalan valami – mondta el kiemelve,, hogy ezen a héten nem csupán imádkozhattak közösen, hanem tanulmányozhatták is egymás szentírásait, hiszen a különböző felekezetek más és más fordításokat használnak. Fabiny Tamás kihangsúlyozta, Isten világa a mennyei értékekre fordítja a figyelmet. – A hiábavalóság gondolata után venni kell egy nagy levegőt, s az emberben megjelenik a remény. Megszületik a gyermek, Isten ajándéka, egy új élet, egy új reménység, hogy ne hasztalan fáradozás legyen, ami az életben van – szögezte le az evangélikus püspök.

imahet_a_miskolci_egyetemen_20180127_bl_014_web.jpg

Orosz Atanáz görögkatolikus megyéspüspök szintén a Mózes-történetet idézte. – Akik Krisztusban hisznek, nem engedik megölni a csecsemőket. Születésük előtt sem engedik abortusz áldozatává tenni a magzatokat. – Arra kérem a jelenlévőket, mi is fogjunk össze az élet védelmében. Szembeszegülünk mindenféle zsarnoksággal, az abortusz legalizálásával és liberalizálásával. Imádkozzunk az újszülöttekért - kérte a püspök.

imahet_a_miskolci_egyetemen_20180127_bl_015_web.jpg

Ternyák Csaba római katolikus érsek kiváló kezdeményezésnek nevezte az imahetet. – Ez egy újabb nagyszerű alkalom arra, hogy szerte a világon közösen tegyünk tanúságot Jézus iránti hitünkről, egymás iránti szeretetünkről, az egység iránti elkötelezettségünkről. Egész héten különböző templomokban találkoztunk, közösen imádkoztunk. Vannak, akik fokozottabban figyelnek az ökumenére, például ha olyan családban élnek, amelyekben férj és feleség különböző felekezethez tartozik.

Egymás megbecsülését jelenti ez, belső személyes elköteleződést ad mindannyiunknak – fogalmazott az érsek, aki felidézte a nap mottóját: Építs családot otthon és az egyházban. – Ebben az építésben nem vagyunk egyedül, az Úr jobbja segít bennünket. Üdvözöljük azokat a világi kezdeményezéseket is, hogy például az idei év a család éve. Az egész világon számos veszély leselkedik a gyermekekre, a családfő feladata pedig leginkább a kiszolgáltatottak védelme, mint ahogy ez a szent családnál is így volt – hangsúlyozta az érsek.

imahet_a_miskolci_egyetemen_20180127_bl_035_web.jpg

A ökumenikus szertartáson a Hassler Kórus adott elő dicsőítő énekeket.

Nem

További hírek

Olvasnivaló

Ajánlat