2018. szeptember 20. Friderika
Miskolc
13°C / 26°C
"Őrizzük és ápoljuk '56. dicső szellemét!" Megemlékezés a Miskolci Egyetemen (Képgaléria)
minap.hu
|
2017. október 20. 16:06
|
frissítve: 2017. október 23. 13:05
A Miskolci Egyetem díszaulájában ünnepi műsorral emlékeztek az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeire, majd a résztvevők koszorúkkal, virágokkal végigjárták az Egyetemváros forradalmi emlékhelyeit.

Az 1956. október 23-án Budapesten kitört a forradalom Miskolc is visszahngra talált. Október 22-én a Miskolci Nehézipari Műszaki Egyetemen tartott vitaesten összeállították az egyetemi diákság 11 pontos követelését. Egyik fő pontjuk a szovjet csapatok kivonulásának a követelése volt. A gyűlésen megválasztották a diákparlamentet is, amely régiónk egyik legfontosabb forradalmi szervezetévé vált.

– Döbbenetes erővel hatott rám az előadás, nagyon nehéz ilyenkor egy 1956-ban született embernek szólnia – fogalmazott ünnepi beszédében Torma András rektor. – Magyarországgal az egész világ együtt ünnepel, a forradalmi szellemiség akkor minket, magyarokat a világ élvonalába repített. A magyar forradalom alapélménye a szabadság és a nemzeti egység volt, Miskolcnak illetve az akkori Nehézipari Műszaki Egyetemnek is megvolt a maga forradalma. Büszkék lehetünk rá, hogy mi, magyarok voltunk azok, akik utat mutattunk a későbbi görög, portugál, majd spanyol szabadságharcoknak. Őrizzük meg azt a nemzeti egységet, ami akkor jellemzett minket! Őrizzük és ápoljuk '56. dicső szellemét! – hangsúlyozta Torma András.

56_egyetemi_musor_171020ml_23.jpg

Az ünnepi műsorban megemlékeztek a forradalom hőseiről, áldozatairól, majd a résztvevők végigjárták a forradalom egyetemi helyszíneit, s megkoszorúzták az emlékhelyeket.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat