2019. február 21. Eleonóra
Országos Patika Nap, a betegek megfelelő tájékoztatásáért (Képgalériával!)
minap.hu
|
2018. június 06. 12:21
|
frissítve: 2018. június 07. 20:56
Ebben az évben már tizenötödik alkalommal rendezték meg az Országos Patika Napot. Pap Tibor, a B.-A.-Z. Megyei Központi Kórház megbízott igazgatója a miskolci megnyitón arról szólt, hogy egy felmérés eredménye szerint, a betegségek kezelésében a legnagyobb problémát az információ hiánya jelenti.

– A betegek arról panaszkodnak, hogy nem kapnak elegendő tájékoztatást a betegségükről, a gyógyszereikről. Ezzel a szakmai nappal szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy a gyógyszerészek szánjanak több időt a páciensekre, gyógyszertáruk vásárlóira. Ez vezethet el ahhoz, hogy elégedettebbek lesznek a betegek, ez segítheti a teljes gyógyulást is - hangsúlyozta.

patika_nap_180606_ja_9.jpg

A rendezvény helyszínén, a Semmelweis kórház parkolójában koleszterint, vércukorszintet és vérnyomást mértek, és orvosi előadások is elhangzottak a felső légúti problémákról, illetve a defibrillátor szerepéről. Nyíri László, a Magyar Gyógyszerészi Kamara területi elnöke megnyitó beszédében felelevenítette a patikanap történetét. – Külföldi kezdeményezésre vettük át ezt a programot, melynek eredeti célja az volt, hogy bemutassa a patikusok háttérmunkáját. Ma már az egészségre nevelés a fő cél, ezért évente meghirdetünk egy-egy kampányt, különböző témakörökben. Tavaly az allergiával foglalkoztunk, idén pedig a felső légúti megbetegedések témaköre van napirenden - mondta el.

A témában Csánky Eszter, a miskolci Semmelweis Kórház Tüdőgyógyászati Osztályának vezető főorvosa tartott előadást.

patika_nap_180606_ja_8.jpg

Argay Márton, a Szent Rókus Gyógyszertár vezetője kiemelte, ilyenkor országszerte nyílt napot tartanak a gyógyszertárak. – A Petneházy utca melletti óvodából érkeztek hozzánk gyerekek, hogy betekintsenek a pultok mögé, megnézzék, mivel is foglalkoznak a patikusok. Önerőből vásároltunk egy defibrillátort, amihez képzést is biztosítunk dolgozóinknak, hogy szeptembertől használhassuk is. Előfordulnak kisebb-nagyobb rosszullétek, főleg a nagy nyári melegben, olyan eset is volt már, amikor az utcáról hoztak be valakit, mert összeesett. Azért gondoltunk egy defibrillátor beszerzésére, hogy azonnal tudjunk segíteni - nyilatkozta.

patika_nap_180606_ja_28.jpg

A szív- és érrendszeri betegségek regionális helyzetéről, a laikus újraélesztésről és defibrillátorok szerepéről Nagy Gergely, a B.-A.-Z. Megyei Központi Kórház I. Belgyógyászat Kardiológiai Osztály vezető főorvosa tartott előadást. A hivatalos megnyitó után gyógyszerészeti tanácsadás is volt, a témák között szerepelt a kullancsokkal szembeni védelem, a védőoltások, az utazási betegségek, a nyári bőrápolás és fényvédelem, valamint az úti patika.

Nem

Olvasnivaló