2018. szeptember 21. Máté, Mirella
Miskolc
11°C / 26°C
Oscar-díj - A cannes-i fesztivál nagydíjas filmjét nevezte Franciaország
mti.hu
|
2017. szeptember 19. 18:09
|
frissítve: 2017. szeptember 19. 18:09
A 70. cannes-i fesztivál Nagydíját elnyert filmet, Robin Campillo 120 battements par minute (Percenként 120 szívverés) című alkotását nevezte a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjára Franciaország - jelentette be kedden a francia Nemzeti Filmközpont (CNC).

− Ez egy új színészgeneráció kiváló játéka révén magával sodró, ambiciózus, elkötelezett film, amely Cannes-tól Torontóig felkavarta a fesztiválozókat az egész világon. A Percenként 120 szívveréssel Robin Campillo egy kegyetlenül egyetemes és ma is aktuális témáról készített kiváló filmet − hangsúlyozta közleményében Frédérique Bredin, a CNC elnöke. 

Az alkotás az Act Up AIDS-ellenes mozgalomnak az alakulását követő első éveiről szól az 1990-es években. A mára országosan ismertté vált egyesületet egy maroknyi, a betegségét addig magányosan élő fiatal alapította azzal a céllal, hogy szembesítse a francia politikát a saját felelősségével az AIDS elleni harcban. Az elszánt csoport egyszerre harcolt a halállal, a társadalom, a média és a laboratóriumok közönyével szemben. 

A film rekonstruálja az egyesület heti rendszerességgel tartott vitamegbeszéléseit és akcióit, amikor például álvérrel teli zacskókkal dobálták meg a döntéshozókat vagy a 
gyógyszerkutató laboratóriumokat, hogy így kényszerítsék őket az eredményeik megosztására. Az alkotás azonban feltehetően annak köszönheti közönségsikerét, hogy a politikai üzeneten túl mindenekelőtt a mozgalomban meghatározó szerepet játszó aktivisták megindító portréját rajzolja fel, középpontjában egy fertőzött és egy nem beteg fiú szerelmi történetével. A főszerepeket Adele Haenel kivételével ismeretlen francia színészek alakítják. 

Az Oscar-jelöléseket 2018. január 23-án hozzák nyilvánosságra, a 90. Oscar-díjátadó gálát pedig 2018. március 4-én rendezik meg Hollywoodban.

Nem

További hírek

Olvasnivaló

Ajánlat