2019. január 18. Piroska
P. Mobil–dalszöveggel nyitott Kovács Árpád - megkezdődött a közgazdászok 53. vándorgyűlése Miskolcon
minap.hu
|
2015. szeptember 03. 15:53
|
frissítve: 2015. szeptember 05. 09:08
A Közgazdász-vándorgyűlés a magyar közgazdász szakma legnagyobb éves konferenciája. Idén szeptember 3. és 5. között - immár 53. alkalommal - a Miskolci Egyetem ad otthont a háromnapos rendezvénynek.

„180 kilométer, néha több, valamiért mégis mindig eljövök.” – kezdte a P.Mobil ismert dalszövegével Kovács Árpád, a Magyar Közgazdasági Társasági elnöke. Nem véletlen, hogy újra és újra eljövünk – folyatta. Kovács Árpád felidézte, hogy 1962-ben Miskolcon alakult meg a társaság első megyei szervezete, a közgazdasági képzés pedig a Miskolci Egyetemen 25 évvel ezelőtt indult. Elmondta: a szakmának a vándorgyűlés a legnagyobb, legrangosabb rendezvénye. A tíz évvel ezelőtti miskolci rendezvényen egyebek mellett az ország uniós felzárkóztatásáról, az államháztartás helyzetéről és a külgazdaság előtt álló feladatokról tanácskoztak - idézte fel.

kozgazdasz_vandorgyules_150903_vcs_6.jpg

Kiss János, Miskolc alpolgármestere arról beszélt, hogy nagy öröm a városnak, hogy egy ilyen rangos konferencia helyszínéül választották. A város imázsának építéséről is szólt, olyan turisztikai helyekről, amelyekre a miskolciak is büszkék lehetnek.  Így említette többek között a CNN honlapjára is felkerült Barlangfürdőt, a Diósgyőri várat és többek között Lillafüredet. Miskolc turisztikai koncepciója többek között ezekre a páratlan helyekre épül – hangsúlyozta az alpolgármester.

kozgazdasz_vandorgyules_150903_vcs_7.jpg

„Aki mindenben egyetért veled, annak vagy nincs véleménye, vagy nem meri megmondani.” – idézte Kovács Árpád Kopátsy Sándor közgazdászt, aki  a vándorgyűlésen vehette át a Közgazdász Életműdíjat.  

Bihall Tamás, a Magyar Közgazdasági Társasági megyei elnöke és BOKIK elnöke Miskolc elismerésének nevezte, hogy a közgazdász szakma képviselői, bankárok, vállalati vezetők itt vitatják meg az elmúlt év gazdasági történéseit, valamint azokat a kihívásokat, amelyek előtt áll az ország.

csanyi_sandor_150903_vcs_7.jpg

A magyar bankszektor kilátásairól beszélt Csányi Sándor nyitóelőadásában. Az OTP elnök-vezérigazgatója szerint a bankszektorban ma mintegy tízezer milliárd forint szabad likviditás van, ebből nyolcezer milliárd forint azonnal kihelyezhető lenne.  Csányi Sándor hozzátette, csak maga az OTP szeretne 1000 milliárdnyi forrást hitelként kihelyezni, vagyis a hitelkínálat oldaláról nincs semmilyen probléma. Elmondta, a gazdaság növekedése és az ezt elősegítő programok ellenére 2015-ig csökkent a vállalati hitelállomány összege, amely várhatóan 2016-ban éri el mélypontját. Senki sem mondhatja, sem a lakossági, sem a vállalati piacon, hogy nincs verseny – fogalmazott Csányi Sándor. Szerinte az ingatlanpiacon már látható a növekedés, de ez még, mint fogalmazott, nem állt be. Egy év alatt 9600 építési engedélyt adott ki a hatóság, ami már kisebb növekedést jelent az elmúlt évi adatokhoz képest.

Az 53. Közgazdász-vándorgyűlés a hagyományos témái - a nemzetgazdaság helyzete, a bankrendszer aktuális kérdései, monetáris politika, költségvetési folyamatok - mellett foglalkozni kíván az Észak-magyarországi régió speciális helyzetével, például az újraiparosítással, a foglalkoztatás és a szociális szféra problémáival, a határ menti együttműködés lehetőségeivel, a közlekedés fejlesztésével, valamint a turizmussal is.

kozgazdasz_vandorgyules_150903_vcs_4.jpg

Portálunk, a minap.hu élőben közvetít a Közgazdász-vándorgyűlésről.

Nem

További hírek

Olvasnivaló

Ajánlat