2018. szeptember 20. Friderika
Miskolc
13°C / 26°C
Pályára áll a térség: az üzleti élet már készül a sztrádára
minap.hu
|
2017. október 10. 14:56
|
frissítve: 2017. október 13. 09:37
Nem újdonság, hogy a Miskolc-Kassa régió történelmének egyik legnagyobb közös, mintegy 150 milliárd forintos infrastruktúra-fejlesztési programja van folyamatban, amely gazdaságilag biztosan új „pályára állítja” a térséget. És miközben jelenleg a régészeti feltárások zajlanak az autópálya nyomvonalán, addig az üzletemberek már a jövőre készülnek: nagyszabású magyar-szlovák vállalkozói fórumot rendeznek október 30-án Kassán.

orban_varoshaza_150421ml_34.jpg

A Miskolc-Kassa közötti autópálya gyorsabb összeköttetést biztosít majd Szlovákia, valamint Lengyelország felé, egészen a Baltikumig. Orbán Viktor miniszterelnök a Modern Városok Program keretében tartott miskolci tájékoztatóján 2015 áprilisában jelentette be az autópálya-szakasz megépítését. A töretlen támogatottság adott, hiszen a Miskolc-Kassa közötti gazdasági és közlekedési kapcsolatot biztosító magyar oldalon az M30-as megvalósítását a kormány kiemelten kezeli. A nemzeti közlekedési infrastruktúra-fejlesztési stratégiához kapcsolódóan az M30-as út teljes szakasza szerepel a 2014-2020 közötti európai költségvetési programban.

m30_miskolc_tornyosnemeti.jpg

Miskolcról egyenes út vezet majd Kelet-Szlovákia gazdasági centrumába vagy a kassai nemzetközi repülőtérre, ahonnan már most is Londonba, Isztambulba, Bécsbe, Varsóba, Prágába, Kölnbe és Kijevbe járnak rendszeres járatok. Tény, hogy azok a térségek, amelyeket több irányból ér el az autópálya, jobban vonzzák a külföldi tőkét, a befektetőket, hiszen forgalmi csomópontként logisztikai szerepük jelentősen felértékelődik. A befektetések pedig növelik a foglalkoztatottságot, új munkahelyeket teremthetnek, melyek többletbevételt jelentenek a családoknak. Emelkedik az életszínvonal, csökken a munkanélküliség, elégedettebbek és boldogabbak az itt élők. A városban pedig növekszik az adóbevétel, amely további a további fejlődéshez teremti meg a forrásokat. Nem is beszélve arról, hogy egyre több helyi kis- és középvállalkozó tud bekapcsolódni a gazdasági aktivitásba.

miskolc_turizmus_diosgyori_var.jpg

De nemcsak újabb befektetők jöhetnek Miskolcra. A vendégéjszakák számának folyamatos és jelentős emelkedése mutatja, hogy Miskolcot már most is szeretik a turisták, hiszen gyönyörű a diósgyőri vár, egyedülálló a miskolctapolcai barlangfürdő, és kellemes a séta a Bükkben. Az idegenforgalomra kétségtelenül jótékony hatással lesz az új autópálya.

m30_autopalya.jpg

A gazdasági szereplők és az üzleti élet készül arra a régen várt történelmileg fontos eseményre, amikor 2018 első negyedévében átvágják a Miskolc-Kassa között megépített magyarországi autópálya-szakasz avatóünnepségén a piros-fehér-zöld szalagot. A kassai október 30-ai nagyszabású vállalkozói fórum célja is az, hogy Magyarország és Szlovákia közötti gazdasági együttműködést megerősítse. Az üzleti fórum a Magyar-Szlovák Gazdasági Együttműködési Kérdések Vegyes Bizottságának soron következő ülésén kerül megrendezésre a Szlovák Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Ügynökség (SARIO) és a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. szervezésében. A részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. Jelentkezni 2017. október 15-éig lehet. További információ az alábbi linken: http://www.sario.sk/en/events-projects/slovak-hungarian-business-forum

 

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat