2019. február 21. Eleonóra
Parkolás, közösségi közlekedés, ingatlangazdálkodás – ülésezett Miskolc közgyűlése
minap.hu
|
2018. június 18. 22:55
|
frissítve: 2018. június 21. 15:42
Júniusi rendes ülését tartotta kedden Miskolc önkormányzatának képviselő-testülete. Egyebek mellett tárgyaltak a parkolásról és az egészségügyi alapellátási körzetek meghatározásáról szóló rendeletek módosításáról, de napirendre kerültek a taxi-tarifák és a vis maior pályázatok is.

wp_20180619_07_06_06_pro.jpg

A közgyűlés képviselői eskütétellel kezdődött. Mint ismert, Jakab Péter listán mandátumot szerzett az Országgyűlésben, így összeférhetetlenség miatt lemondott önkormányzati képviselői posztjáról – helyére Cseléné Figula Edina került a Jobbik miskolci frakciójába.

Első napirendi pontban az önkormányzat vagyongazdálkodásával és a közszolgáltatásokkal kapcsolatos előterjesztéseket tárgyalta a grémium.

Javaslat az MVK Zrt.-vel fennálló Közszolgáltatási Szerződés módosítására

Javaslat a vis maior támogatással kapcsolatos döntések meghozatalára

Javaslat Miskolc Megyei Jogú Város közigazgatási területén a járművel történő díjköteles vállalkozás szabályairól szóló 37/2016 (XII.12.) önkormányzati rendelet módosítására

Javaslat a személytaxi-szolgáltatás legmagasabb hatósági díjának megállapításáról és a díjalkalmazás feltételeiről szóló önkormányzati rendelet megalkotására

Javaslat a Miskolc Térségi Konzorcium bérleti szerződéseivel kapcsolatos döntések meghozatalára

Javaslat vagyongazdálkodási döntések meghozatalára

Javaslat a Miskolc Holding Zrt. 2018. évi ingatlangazdálkodási tervének jóváhagyására

Vita a napirend fölött:

Pfliegler Péter alpolgármester szóbeli kiegészítésében elmondta, Miskolc gazdasága az elmúlt években kiemelkedő mértékben nőtt, akár például az adó mértékét vagy az új munkahelyek számát nézzük. Kemény munkájuk van ebben a miskolciaknak, hangoztatta az alpolgármester, hozzátéve azt is, hogy az olyan nagy miskolci befektetők, mint amilyen például a Bosch, folyamatosan növelték a foglalkoztatottak számát. Az MVK Zrt.-ről szólva kiemelte, Miskolcon kiváló a közösségi közlekedés, ami teljes mértékben megújult pár év alatt, környezetbarát járművekkel frissült a járműpark. A város és a cégek közötti kiváló kapcsolat eredményeképpen két buszjáratot átneveznek: ezek pedig a „Repülőtér/Bosch”, valamint a „Déli Ipari Park-Joyson” nevet kapják.

wp_20180619_07_24_32_pro.jpg

A személytaxi-szolgáltatás kapcsán Pfliegler Péter elmondta, 1999 óta szabályozza a város a legmagasabb hatósági árat, legutóbb 2008-ban vizsgálták ezt felül. Azóta jelentősen szigorodtak a taxiszolgáltatás általános feltételei. Indokolt tehát egy új rendelet elfogadása, amelyben emelésre tesznek javaslatot. A fővároshoz, megyei jogú városokhoz képest elmondhatjuk, hogy  Miskolcon így is alacsonyabbak maradnak a tarifák, emelte ki az alpolgármester: alapdíj: 450 forint, távolsággal arányos egységdíj: 280 forint/km, idővel arányos egységdíj: 70 forint/perc.

Soós Attila, a Fidesz miskolci frakcióvezetője kiemelte, jó hírekről számolhatnak be, a város közszolgáltatásaiban pozitív fejlemények történtek. A politikus az ingatlangazdálkodással kapcsolatban elmondta, az elmúlt években emelkedtek az ingatlanárak, így van ez Miskolcon is. Az önkormányzat minden eszközzel támogatja, hogy az itt élők vagyona gyarapodjon. Miskolc talán az egyik legnagyobb ingatlanvagyonnal rendelkező város, végre, több százmilliós értékben van érdeklődés a miskolci ingatlanok iránt.

wp_20180619_07_28_31_pro.jpg

Több mint 2 milliárdos a bevétel a bérbeadásból. Közben pedig folyamatosan zajlik a nyomortelep-felszámolási program. A visszajelzések, a tapasztalatok bizonyítják, milyen nagy a lakossági támogatottsága a szegregátumok megszüntetésének, emelte ki a frakcióvezető, hozzátéve: továbbra is rendelkezésre állnak a források erre, s a fészekrakóktól visszaszerzett lakások fejlesztésére. Az ingatlangazdálkodási stratégia célja a város vagyonának gyarapítása – emelte ki Soós Attila.

Szécsényi Marianna (Fidesz-KDNP) képviselő arról szólt, hogy kiemelt feladat a nyomortelepek felszámolása, ami a rendteremtés egyik fontos feltétele, s 35 ezer miskolci támogatta aláírásával. Hangoztatta: komoly eredményeket értek már el, a Martin-kertvárosban is volt szegregátum, a Dráva utcában, sok lakó fejezte ki örömét az áldatlan állapotok megszüntetése miatt. Jelentősen csökkent a szemétlerakóhelyek száma, és a bűnelkövetéseké is. A Muszkás oldal 5. szám alatti ingatlan lebontása a napokban történt, és a telepfelszámolás több helyen folytatódik, például a Martin-kertvárosban is. Miskolc a haladás, a fejlődés városa, s ebből a rendészeti bizottság is kiveszi részét, hangsúlyozta Szécsényi Marianna.

Molnár Péter (KDNP) frakcióvezető nagyon fontosnak nevezte, hogy Miskolc önkormányzata és a holding felelős ingatlangazdálkodást folytat. A város jó gazda módjára bánik az ingatlanjaival, ami nagyon fontos egy város jövője, jövőképe szempontjából. Trendfordulónak lehetünk tanúi, mutatott rá egyúttal: tavaly a város ingatlanjai már érzékelhető, jelentős bevételhez juttatták a várost. 2010 előtt ez nem volt jellemző. Sikeresen értékesítettek tavaly ingatlanokat, azok ára felfelé mozdult el. Fontos, hogy az elmúlt években sikerült megoldani a szocialisták felelőtlen politikájának a következményeit, kiköltöztették a fészekrakókat. A nyomortelepeket fel kell számolni, erre 50 milliót szánnak idén is.

– Úgy gondoljuk, az elhanyagolt, normális életre, gyermeknevelésre alkalmatlan ingatlanok felszámolása fontos városi feladat – emelte ki a frakcióvezető, hozzátéve: jelentős eredményeket értek már el ezeken a területeken. Az Álmos utcában például 38 ilyen lakást sikerült lebontani.; a Béke szállón 30-at, a Szondi telepen 12-t, és a Hidegsor romos házait is sikerült eltüntetni. A számozott utcákban 270 lakásból 106-ot már elbontottak, 52 üresen áll, és újabbakból kezdődtek meg a kilakoltatások. Múlt héten a Muszkás oldalban is elbontottak egy épületet – sorolta a frakcióvezető.

wp_20180619_07_09_55_pro.jpg

Kovács László (Fidesz-KDNP) frakcióelnök hangsúlyozta, az ingatlangazdálkodásban 1-2 éve más már a tendencia: folyamatos a pályáztatás, egyes lakásokra 30-50 pályázat is érkezik. Reményét fejezte ki, hogy ez a pozitív tendencia folytatódni fog. Eredményesen halad a Számozott utcák felszámolása is, jelentette ki, idén már az ingatlanok kétharmadát is elbonthatják.

– Azt gondolom, a városvezetés politikai bátorságát mutatja, hogy olyan témákhoz is hozzányúl, amikhez korábban mások nem mertek. És láthatjuk, hogy követőkre találunk: Kazincbarcika is megkezdte a nyomortelepek felszámolását, érdekes persze, hogy a balliberális média őket nem támadja. Közbiztonsági, közegészségügyi problémákat is okoznak a nyomortelepek, ezeket fel kell számolni – hangoztatta a frakcióelnök.

Katona Ferenc (Fidesz-KDNP) képviselő úgy fogalmazott: ami jól működik, az előbb-utóbb természetessé válik, ezt az MVK-nál is érzékelhetjük. Fenntarthatóság, kiváló szolgáltatások jellemzik a miskolci közösségi közlekedést. Az MVK Zrt. tevékenysége példamutató, hangoztatta a politikus.

wp_20180619_07_09_44_pro.jpg

Badány Lajos (Jobbik) képviselő a buszvégállomások átnevezése kapcsán szólalt fel. Mint mondta, elfogadható a Repülőtér/Bosch elnevezés, de nem kell majd ismét módosítani rajta, mi lesz a repülőtérrel? Megnyugtató megoldást kell találni arra, hogy a repülőtér ne szűnjön meg az ipari parkok bővítése miatt. Ezer szállal kötődik a város életéhez, fogalmazott.

Pfliegler Péter alpolgármester reagálásában elmondta: néhány hete levelet írt a repülőklub elnökének, ez megválaszolatlan maradt. Büszkék arra, hogy már vannak jelentkezők a repülőtér felé bővülő ipari parkba. Szeretnének segítséget nyújtani a repülő klubnak, közösen kell megtalálni a megoldást. Mi igyekszünk segíteni, érdekünk, hogy a civil szervezetek erősek legyenek Miskolcon – hangoztatta Pfliegler Péter.

Fodor Zoltán (MSZP) képviselő elmondta, néhány éve jelentősen megnőtt a város bérlakás-állománya. Lezárult végre a fészekrakó-probléma, jogerősen elítélték a bűnösöket, a lakások a városnál vannak, ez örömteli. Reméli, hogy most már tényleg nyugvópontra jutott az ügy.

Kiss János alpolgármester válaszában elmondta, a fészekrakós ügy valóban lezárult, de nem magától, sok munkája van benne a városvezetésnek, sok pénzt kellett rá költeni. Történelmi igazságtétel volt az avasiak számára a perek lezárulása, az ítélethirdetés. Méltatta az avasiakat az alpolgármester: volt erejük, kitartásuk, türelmük kivárni, amíg a Fidesz-KDNP városvezetés megoldja a problémát.

wp_20180619_07_09_31_pro.jpg

Második napirendi pontban a humán szolgáltatással és önkormányzati irányítással kapcsolatos előterjesztések tárgyalása következett.

Javaslat az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 37/2014. (XII. 19.) önkormányzati rendelet módosítására

Javaslat a Miskolci Települési Értéktár Bizottságot érintő döntések meghozatalára

Javaslat az egészségügyi alapellátási körzetek meghatározásáról szóló 30/2016. (XI.11.) önkormányzati rendelet módosítására

Javaslat belterületbe vonási kérelem jóváhagyására

Javaslat a 2024-es Európai Egyetemi Játékok megrendezésének elnyerésével kapcsolatos tájékoztatás elfogadására

Javaslat a Közgyűlés állandó bizottságaival kapcsolatos személyi döntések meghozatalára

Vita a napirend fölött:

Soós Attila (Fidesz) frakcióvezető hozzászólásában Miskolc sportéletét méltatta. Kiemelte, 2024-ben Európai Egyetemi Játékokat rendezhet a város Debrecennel karöltve. A rendezvény résztvevőinek száma meghaladja a 6 ezer főt, az egyik legnagyobb esemény lesz, büdzséje meghaladja a 2 milliárd forintot. Miskolcon 2005 óta 28 nemzetközi rendezvényt bonyolítottak le, ebből 24-et az utóbbi 8 évben, amióta a Fidesz-KDNP vezeti a várost. Ez is mutatja, milyen mértékben erősödött a sport iránti érdeklődés, mennyire nyitottak a miskolciak a sport iránt – hangoztatta.

Molnár Péter (KDNP) frakcióvezető az Európai Egyetemi Játékok megrendezésével kapcsolatban elmondta, nagy öröm, hogy a pályázatot konzekvensen végig tudták vinni, a baloldaliak sem tudták megfúrni. Hat év van a felkészülésre, a stadionban lesz a megnyitó, a zárás pedig Debrecenben. Nagy tömegek érkeznek majd ide, büszkén mutathatjuk meg nekik a sportinfrastrukturális fejlesztéseket: a stadiont, az egyetemi futópályát és a körcsarnokot, az MVSC-pályát stb. Számtalan iskola tornaterme újult, újul meg. A sportolás lehetőségei adottak Miskolcon, a frakcióvezető reményét fejezte ki, hogy 6 év múlva egy nagyon sikeres rendezvény lesz majd a városban.

Hollósy András (Fidesz-KDNP) képviselő szerint az 1965-ös budapesti univerziádé óta nem volt ilyen volumenű egyetemi sportesemény hazánkban. Ezer önkéntes, 300 résztvevő, 6 ezer sportoló – a turisztikában is komoly bevételt jelent majd ez a több ezer vendég. A magyar kormány és a város vezetése sokat tett a sportinfrastrukturális fejlesztésekért, húzta alá a politikus. Miskolc valóban méltó helyszíne lehet az Európai Egyetemi Játékoknak, szögezte le.

Zárt ülés, majd közérdekű hozzászólások következtek:

Kovács László (Fidesz-KDNP) frakcióelnök elmondta, Ómassán nemrégiben árvíz volt, 120-200 millió forint körüli kár keletkezett, köszönet azoknak, akik részt vettek ezek elhárításában. Hosszú távú megoldást kell találni a probléma kiküszöbölésére, közös tervezésre van szükség.

A politikus szólt a Nemzeti Összetartozás Napjáról, amelyre méltóképpen emlékezett a város. Mint mondta, Trianon soha nem múló seb a magyar nemzet testén, 2010-ben olyan döntést hoztak, amivel a fájdalmat méltósággá emelték. Örömmel látta, hogy külhonból is érkeztek megemlékezők Miskolcra, sajnálatát fejezte ki azonban amiatt, hogy a baloldali politikusok nem vettek részt a megemlékezséeken, jobbikos is alig volt.

Bartha György (MSZP) képviselő  elmondta, a vár rekonstrukciója miatt ingatlanokat vett a város, úgy néz ki, elkezdődik a bontás. Kérdezte, mi lesz a bontott anyaggal, ki fogja ennek sorsát felügyelni?

Fodor Zoltán (MSZP) képviselő szerint körzetében alig vannak közmunkások, javasolta, legalább 5 főnek vegye meg a Városgazda a közlekedési bérletet, csak munkavégzésre, vagy autóval szállítsák fel az Avasra őket. A munkaügyi központtal kellene egyeztetni a közmunkások foglalkoztatásáról, tette hozzá.

Kiss János alpolgármester válaszában elmondta, nem az a célkitűzés, hogy több százan közmunkásként dolgozzanak, sokkal inkább az, hogy idővel ezek az emberek el tudjanak helyezkedni a munkaerőpiacon. Miskolcon egyre több munkahely van, ezek „felszívják” a korábban közfoglalkoztatásban részt vevőket. A városnak persze meg kell oldania a közmunkások pótlását. Komoly gépesítési programot terjesztettek elő például, ezekkel váltanák ki az élő munkaerőt. A Városgazda költségvetési támogatását is meg kell erősíteni, fűzte hozzá az alpolgármester, hogy magasabb, a piaci szektor irányadó jövedelmeihez igazodó béreket tudjon fizetni alkalmazottainak.

Pakusza Zoltán (Jobbik) frakcióvezető szerint Perecesen fontos lenne a csapadékvíz-elvezetés. Mint mondta, korábban egy teljes terv elkészítését kezdeményezte, de nem történt előrelépés. Fejlesztési terveiben elsők között szerepelteti ezt, tudja, hogy több százmillió forintról van szó, de lépésről lépésre el lehetne indulni. Komoly problémákat okoz az esővíz a domborzati viszonyok miatt. A frakcióvezető arról is szólt, Trianon dátuma az egyik legszomorúbb dátum, gyásznapként élik meg. A Jobbik képviseltette magát a városi rendezvényen, de külön gyásznapi rendezvényt is szerveztek.

Kiss János válaszában leszögezte, a biztonság az egyik legfontosabb kérdés, a környezeti biztonság is, nemcsak a létbiztonság vagy a közbiztonság. Át fogják tekinteni tehát a tervezési munkát, a csapadékvíz elvezetését Perecesen.

Cseléné Figula Edina (Jobbik) képviselő arról szólt, hogy a Martin-kertvárosban is sokak életét keseríti meg a csapadékvíz-elvezetés hiánya. A probléma nem tűr halasztást, az ingatlanok értékét csökkentheti, a közlekedést nehezíti. Arra kéri a városvezetést, egyeztessenek a kormánnyal, a térség országgyűlési képviselőjével, hogy a problémát mihamarabb meg lehessen oldani.

Kiss János reagálásában elmondta, az infrastrukturális elmaradottság az 1945-1990. közötti időszakban alakult ki. Tízmilliárdokat kellene költeni ezek kijavítására. Csak úgy tudnak előre haladni, ha mindig felmérik, hol a legsürgetőbb a feladat. A Martin-kertvárosban és Szirmán sok fejlesztés volt, sok út épült, csapadékvíz-elvezetési programok is voltak, több százmillió forintot fordítottak a városrészre. Az igények ettől függetlenül jogosak, meg fogják nézni, mely területeken a legsürgetőbb a feladat.

Révész Péter (Jobbik) képviselő arról szólt, hogy sok a kátyú Miskolc útjain. Kérte, a télen kiszórt anyagot is távolítsák el az utcákból. Patkányok jelentek meg több helyen, Ómassán a lezúduló eső „elvitte” az utakat, szeretné, ha ezt a helyzetet is rendeznék.

Kiss János szerint a kátyúmentesítési program kezelni fogja a jelzett problémákat. Idén is kiemelt szerepet kapott a Városgazda büdzséjében az utak karbantartása. A Tizeshonvéd utcán megjelenő patkányokról hozzá nem érkezett visszajelzés, a térség egy része az övé, jól karbantartott az a városrész. A lakóközösség is vigyáz környezetére, pedáns lakótelepi rész, kiemelkedően jó infrastrukturális környezettel, húzta alá az alpolgármester.

Simon Gábor (MSZP) frakcióvezető szerint igaztalan úgy tenni, mintha 1945 és 1990. között semmi nem jött volna létre az országban. A Salkaházi program azokról szól, akik 1945 után felépítették az országot, Miskolcot. Létrejött egy Ifjúsági ház is abban az időszakban, melynek bezárása ellen civilek és ellenzéki pártok is tiltakoztak. Azt ígérték, zene- és táncművészeti központot hoznak létre egy új ingatlanban, a Csengey úton, a Szentpáli szakközépiskola volt épületében. Szeptemberre ígérték a nyitást, közeleg ez az időpont.

Kiss János örömét fejezte ki, hogy most már azon aggódik az ellenzék, mikor költözik az ifiház. Mint mondta, 1945 és 1990. között az MSZMP-vel volt a probléma, nem az emberekkel. Az ifiháznál az volt a cél, hogy egy sokkal reprezentatívabb, a mai elvárásoknak is megfelelő helyre költözhessenek, s a kulturális élet még jobban ki tudjon bontakozni. A Győri kapui épület sem kialakításában, sem másban nem felel meg a 21. századi kihívásoknak. Egy új művészeti központban kell folytatódnia a művészeti oktatásnak. A tervek, a célok nem változtak. A céldátum nem volt kőbe vésve, továbbra is szeretnének a városi forrásokon kívül mást – állami és uniós forrásokat – is igénybe venni.

Gazdusné Pankucsi Katalin (Fidesz-KDNP) képviselő elmondta, minden körzetben végeznek aszfaltozást, felújítják az óvodákat, iskolákat. A 16-os választókörzetben, Komlóstetőn közel 100 milliót költenek az iskola felújítására. Három utcában újítják fel az ivóvíz-vezetéket, négy utcát leaszfaltoznak. Bükkszentlászlón 44 milliós beruházást végeznek.

Szilágyi Szabolcs (Jobbik) arról szólt, hogy választókörzetében, a Szent György utcán kopottak az útburkolati jelek. Itt elvégezték a kátyúmentesítést, ezt köszöni. A város különböző pontjain beszélnek kutyák, macskák mérgezéséről, városi legendaként terjedt el, hogy a rágcsálómérget eszik meg az állatok. Ez nyilván valótlan, de tény, hogy vannak mérgezéses esetek, tette hozzá a politikus. A képviselő javasolta, derítsék fel az eseteket, nézzék meg a kamerafelvételeket, vagy helyezzenek ki újabb kamerákat.

Schweickhardt Gyula, a Városgazda ügyvezető igazgatója kérte, jelentsék be, ha mérgezés történik. Minden esetben rendőrségi feljelentést tesznek, és nyilvántartják, hol helyezik ki a patkánymérgeket, a helyszín jól láthatóan meg van jelölve. Lakott területen egyébként nem tesznek ki ilyen mérget.

Katona Ferenc (Fidesz) képviselő elmondta, hétvégén rendezték meg a bükki hegyi maratont és a Kondenzgyík kerékpáros maratont. A szervező bizottság nevében köszönetet mondott a rendezvényt támogató városvezetésnek, a támogató szervezeteknek, városi intézményeknek. Mint mondta, nyár végére elkészül az MVSC-sportpálya, a sportolók, környéken élők már nagyon várják. Lesz lehetősége mindenkinek használni a pályát.

Az ülésen esküt tett Cseh László, akit a rendészeti bizottság külső tagjává választottak.

Nem

Olvasnivaló