2018. szeptember 19. Vilhelmina
Miskolc
11°C / 26°C
Projektindító paktumszervezeti ülést tartottak a megyeházán
Kujan István
|
2018. február 21. 17:00
|
frissítve: 2018. február 23. 11:10
Mintegy 1500 főt kívánnak bevonni különböző munkaerő-piaci programokba a megyében, a képzési és foglalkoztatási célok megvalósítására több mint 2,3 milliárd forint uniós forrás jut – hangzott el azon a projektindító paktumszervezeti ülésen, amit szerdán tartottak a megyeházán.

A Széchenyi 2020 keretében indított képzési- és foglalkoztatási programot még 2016-ban a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat, az önkormányzat hivatala és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal. A program támogatni kívánja a hátrányos helyzetűek és inaktívak munkaerő-piaci részvételét, a képzéssel egybekötött munkatapasztalat-szerzést, a vállalkozásfejlesztések humánerőforrás-igényeit, valamint bér- és utazási támogatást is nyújt.

paktumok_megyehaza_180221ml_21.jpg

Fotó: Mocsári László

A munkaerő-piaci programok a megyei és a helyi foglalkoztatási együttműködések összehangolásával valósulnak meg, a paktumok közel félszáz taggal alakultak, szakmai és civil szervezetekkel, oktatási intézményekkel, önkormányzatokkal, kamarákkal szerte a megyéből. A Borsodi Tranzit Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. a kezdetektől tagja a paktumnak. Török Béla ügyvezető igazgató érdeklődésünkre elmondta, megyei hatáskörű szervezetként humánerőforrás-fejlesztéssel foglalkoznak, illetve vállalkozásokkal való kapcsolattartással; kérdőívekkel keresik meg például a potenciális munkavállalókat, valamint közepes és nagyobb foglalkoztatókat – így mérve fel azokat az igényeket, amik megyei szinten jelentkeznek mind a képzést, mind a foglalkoztatást illetően. Tapasztalataik szerint a megfelelően képzett munkaerő okoz gondot leginkább.

A programban már elkészítették a projektdokumentumokat és a foglalkoztatási stratégiát, tavaly év végén, 2018 elején pedig a megvalósítás szakaszába lépett a program. Lórántné Orosz Edit, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályának vezetője elmondta, október végéig mintegy 300 ember bevonását tervezték, ez a létszám a következő években várhatóan a többszörösére nő majd – 2021-ig, a program zárásáig a tervek szerint az 1500 főt is eléri.

paktumok_megyehaza_180221ml_4.jpg

A főosztályvezető hozzátette, meggyőződése, hogy a következő időszakban felgyorsul a program megvalósítása, és egyre több embert irányíthatnak majd a Területfejlesztési Operatív Programokba.

– A programok többsége keresletvezérelt, bővítik a foglalkoztatási szintet, és arra vállalkoznak, hogy a hátrányos helyzetű célcsoportok foglalkoztathatóságát javítsák – húzta alá a főosztályvezető.

Új konzorciumi tagként volt jelen a Bora 94 Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Fejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit Kft. képviselője. Lenártek András ügyvezető feladataikat ismertetve elmondta, egyebek mellett az alábbi területeknek a felelősei: helyi termékek és szolgáltatások fejlesztése és promóciója, valamint befektetésösztönzés.

Szintén konzorciumi partner a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei önkormányzati hivatal. Szombatiné Sebők Emese aljegyző elmondta, többek között projektmenedzsmenti feladatokat látnak el a paktumban, a paktum irodáján keresztül pedig a szakmai koordinációs, technikai, szervezési feladatokat viszik.

paktumok_megyehaza_180221ml_13.jpg

Török Dezső, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat elnöke rámutatott, megyénkben egyszerre van jelen a munkanélküliség és a munkaerőhiány, van tehát bőven teendő. 2016. utolsó hónapjaiban az országos munkanélküliségi ráta 4,4 százalék volt, a megyénkké 6,5 százalék. A tavalyi hasonló időszakban ezek a számok 3,8 százalék (országos adat) és 5,5 százalék (megyei adat). A megyében mintegy 35 ezer regisztrált munkanélkülit tartanak számon.

– A programunkban széles a paletta a célcsoportot illetően: a 25 év alattiaktól a GYES-en, GYED-en lévőkön át egészen a közfoglalkoztatottakig sokakat szeretnénk megszólítani. Az mindenesetre látszik, hogy minél képzettebb valaki, annál könnyebben el tud helyezkedni. Nekünk, mint paktumszervezetnek arról kell gondoskodnunk, hogy a megyében tevékenykedő vállalkozók képzésben részesült dolgozókat kapjanak. Minél inkább a keresletvezérelt munkaerőképzésre összpontosítunk – zárta szavait Török Dezső.

paktumok_megyehaza_180221ml_7.jpg

Az ülésen a paktumszervezeti tagok elfogadták a Megyei Paktum 2017-es évről szóló beszámolóját, valamint a 2018-ra vonatkozó munkaterveket, a konzorcium tagjai pedig tájékoztatót tartottak az aktuális feladatokról.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat