2018. július 18. Frigyes
Miskolc
15°C / 23°C
Remek minőségű lisztből készülhet az új kenyér
Tóth Milán
|
2017. augusztus 11. 15:46
|
frissítve: 2017. augusztus 14. 18:42
Július végére, augusztus elejére befejeződött a búza aratása Magyarországon. Az idén kiváló mennyiségű és minőségű gabonát takarítottak be a gazdák, így az új kenyeret kiváló alapanyagból süthetik a pékek.

aratas.jpg

Idén kegyes volt az időjárás hazánkban a búzára nézve, mert bár voltak viharkárok, megfelelő mennyiségű csapadékot és napsütést kapott a gabonanövény. A szakemberek 4,5 millió tonna búza betakarításában reménykedtek, ezt a számot azonban sikerült meghaladni, így még exportra is jut.

liszt.jpg

– Mint minden évben, augusztus elejére befejeztük a búza aratását – nyilatkozta Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke a minap.hu érdeklődésére. – Ötmillió tonna, jó termésű búzát arattunk le, ami az utóbbi évek legjobb minőségi átlagát hozta. A magyar családok asztalára a legjobb minőségű búzából készült termékek kerülnek, valamint közel kétmillió tonnát exportálunk. Utóbbi minősége is jó, az árak viszont megalázóan alacsonyak, ráadásul kemény feladat ott lenni a piacon, mert kicsik vagyunk, messze a tengertől.

veress_haza_pekseg_170811_tm_4.jpg

Veress Károly szerint nem kell árváltozásra számítani.

A diósgyőri Hazai pékségben a vásárlók szeretik a magvas kenyereket, a kilós és félkilós kiszerelésűeket, de a kovászos kenyér az, amit a leginkább visznek. Veress Károly, a pékség menedzsere a minap.hu-nak elmondta, az előzetes információk alapján valóban nem lesz probléma a liszt minőségével, sőt, nagyon optimista, ahogy az árakkal kapcsolatban is.

veress_haza_pekseg_170811_tm_2.jpg

– Azt a tájékoztatást kaptuk, hogy összességében jó minőségű búza került a malmokba – fogalmazott. – A búzánál egy huszonnyolcszázalékos sikértartalom már jónak mondható, de most már azt rebesgetik, ennél is jobb lehet ez a mutató. Ahogy nézem a piacot, jelenleg úgy fest, nem kell számolni áremelkedéssel. Semminek sincs árfelhajtó hatása, így amennyiben a malmok nem emelik az árat, úgy a pékségek sem fogják. 

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat