2018. december 16. Etelka, Aletta
„Saját szemünkkel láthatjuk, hogyan működik egy sikeres város” – Ukrán delegáció Miskolcon
Muntyán Bernadett
|
2018. április 23. 17:23
|
frissítve: 2018. április 26. 19:06
A budapesti Robert Schuman Intézet szervezésében újabb ukrán önkormányzati és NGO képviselőkből álló delegáció érkezett Miskolcra hétfő délután. Ukrajna számos területéről, kisebb helyi önkormányzatokból 28 képviselő látogatta meg városunkat a gyakorlati tapasztalatszerzés céljából.

A csoport tagjai városunk nemzetközi kapcsolatairól hallhattak előadást Pfliegler Péter alpolgármestertől, Miskolc város sikeres projektjeiről pedig Gőz Péter, a Miskolc Holding vezérigazgató-helyettese tájékoztatott.

ukran_delegacio_20180423_vcs_07.jpg

Miskolc negyedik alkalommal fogad ukrán delegációt a Schuman Intézet szervezésében.

ukran_delegacio_20180423_vcs_02.jpg

A delegációval ismertették városunk lehetőségeit, gazdasági erejét, azt, hogy milyen nemzetközi kapcsolatai vannak Miskolcnak, s hogy milyen nemzetközi projektekben vesz részt. – Konkrét példákon keresztül mutatjuk be azokat a projekteket, melyek az elmúlt években megvalósultak Miskolcon, és amelynek köszönhetően, egy még gyönyörűbb, még szebb, még fejlődőbb várost láthat az, aki idei érkezik – hangsúlyozta Pfliegler Péter.

ukran_delegacio_20180423_vcs_08.jpg

– A miskolci egy nagyon sikeres önkormányzat Magyarországon: olyan programokkal kecsegteti a külföldieket, amelyek méltán kerülhetnek itt bemutatásra – erről  Kecskés Viktor, a Robert Schuman Intézet programfelelőse beszélt, mikor arról kérdeztük, miért éppen Miskolcra érkezett a delegáció. – Gondolok itt például azokra a sikeres projektekre, amelyek a zöld energiákat hasznosítják, a geotermikus energiák vagy a biogáz felhasználására – tette hozzá. Kiemelte, ezek mind olyan projektek, amelyek az ukrajnai önkormányzatokban még új, kiaknázatlan területnek számítanak.

goz_peter.jpg

Gőz Péter, a Miskolc Holding vezérigazgató-helyettese előadásában egyebek mellett a holding feladatköreit ismertette. Mint mondta, a városban ők foglalkoznak a kormányzati, a saját és az európai uniós forrásból végrehajtandó projektek megvalósításával. – A projekteken felül a holding az összes önkormányzati tulajdonú cég irányító szervezete. Ellátja a cégek illetve az önkormányzat humánerőforrás feladatait, beszerzését, logisztikai teendőit – részletezte a vezérigazgató-helyettes, hozzátéve: feladataik közé tartozik még a számítástechnikai szupportálása valamint a projektmenedzsment lebonyolítása is.

ukran_delegacio_20180423_vcs_03.jpg

A delegáció első állomása Nyíregyháza volt, innen érkeztek Miskolcra, hétfő délután. Ezt követően Budapestre, majd a visegrádi négyek országaiba is ellátogatnak: Pozsonyba, Brnoba, valamint Krakkóba. Az út során megismerik ezeknek a városoknak a jellegzetességeit, főleg az önkormányzatok sikereit, a helyi sikertörténeteket, amelyeket később otthon ők is meg tudnak majd valósítani. Mint elhangzott, az ismeretszerzésen túl, a személyes kapcsolatok is erősödnek a program során, ami a nemzetközi együttműködés alapjait szolgálja.

ukran_delegacio_20180423_vcs_04.jpg

Oksana Odnoral, az ukrán partner-intézet programvezetője úgy fogalmazott, a legjobb tapasztalatszerzési módszer, amikor mi magunk is a helyszínen vagyunk. Szemtől szemben kommunikálunk a polgármesterrel, az önkormányzati képviselőkkel, és a saját szemünkkel látjuk, hogyan működik egy sikeres város. – Olyan projekteket, megoldásokat tudunk átbeszélni, amelyeket akár majd mi is adoptálhatunk majd otthon a saját környezetünkben – emelte ki.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat