2018. július 18. Frigyes
Miskolc
15°C / 23°C
Segítenek a kezdésnél – tíz fiatal már elindíthatja vállalkozását
minap.hu
|
2017. augusztus 10. 16:48
|
frissítve: 2017. augusztus 14. 18:36
Tíz fiatal került közelebb saját vállalkozása elindításához, csütörtökön ugyanis átvehették az üzleti tervüket jóváhagyó tanúsítványt a Segítünk indítani! – Fiatalok vállalkozóvá válása az Észak-magyarországi régióban projekt keretein belül.

fiatal_vallalkozok_170810_vcs_01.jpg

Fotó: Végh Csaba

2015. végén indult el az a fiatal vállalkozókat segítő program, amellyel 3 millió forint vissza nem térítendő támogatást vehetnek igénybe 10 százalék önerő mellett, a projektben részt vevő 18 és 25 év közötti – felsőfokú végzettség esetén 25-30 év közötti – álláskereső fiatalok, akik támogatott formában szeretnének vállalkozást indítani.

– 33 pályázó vehetett részt június 15-től három képzési csoportban – sorolja Horváth László, a Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány ügyvezető igazgatóhelyettese –, ahol alapvető pénzügyi, közgazdasági, és számviteli, valamint olyan adózási és jogi ismeretekre tettek szert, amelyek ismerete kulcsfontossággal bír vállalkozásindítás során. Ebből a harminchárom fiatalból ma tízen vehették át az üzleti tervüket jóváhagyó tanúsítványt.

Nagyon kitartóak voltak a pályázók – teszi hozzá –, hisz a ma itt összegyűlt tíz fiatal közül van olyan, aki már 2016. elejétől várja, hogy elindulhasson az oktatás.

fiatal_vallalkozok_170810_vcs_03.jpg

– Kutyakozmetikát és kutyapanziót szeretnék létrehozni – mondja Nagy Mariann –, amihez a támogatás egyik felét szeptemberben fogom megkapni. Ezt követően a kozmetikai részét szeretném kialakítani a vállalkozásomnak, majd jövőre, amikor a másik felét is megkapom, akkor indítanám be a kutyapanziót.

fiatal_vallalkozok_170810_vcs_09.jpg

Olyan segítségre is lehetőségük van a pályázóknak a mikrohitel program keretein belül, amely plusz forrást jelenthet nekik a 3 millió vissza nem térítendő támogatáson felül – tájékoztatta a minap.hu-t Varga Béla, a Nógrád Megyei Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítvány ügyvezetője. – 10 millió forint maximális limitig, 10 éves időtartamra, fix kamattal, amellyel ki tudják egészíteni a fiatal vállalkozói programot. Annyiban másabb, mint a bankok által nyújtott szolgáltatás, hogy a kormány nyújtja és kormányzati garanciákat adnak rá, ami sokkal kedvezőbb paraméterekkel bír. Ami kifejezetten jó, hogy kezdő vállalkozásokat is tudunk finanszírozni.

– Nagyon sokat tanultam a képzés alatt arról, hogyan építsem fel saját vállalkozásomat – mondja Lipták Fruzsina, aki egy kozmetikai vállalkozást szeretne létrehozni Szirmebesenyőn. – Az oktatásnak köszönhetően már tudom, hogyan és miként fejlesszem a saját kozmetikai cégemet, vagy azt, hogyan bővítsem a vendégkörömet.

fiatal_vallalkozok_170810_vcs_04.jpg

Eddig tehát tízen kerültek közelebb a saját vállalkozásuk elindításához, amelyet szeptemberben már be is jegyeztethetnek. Van olyan régió, ahol már 250, és van olyan is, ahol 180 fiatal indította el sikeresen vállalkozását a projekt támogatásának köszönhetően.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat