2018. szeptember 21. Máté, Mirella
Miskolc
11°C / 26°C
„Sok jó ember lesz” – pétanque-kal köszöntik az új tanévet
Kujan István
|
2017. szeptember 20. 14:33
|
frissítve: 2017. szeptember 21. 15:52
Kortól, nemtől, társadalmi helyzettől függetlenül mindenki hódolhat a golyós játéknak, néhány éve újra már Miskolcon is. Szombat délután 2 órától a Belvárosi Ligetben, a Szent István téren újra pétanque-bajnokságot rendeznek!

Coupe de la rentrée – Tanévnyitó Pétanque Kupa, hirdeti az esemény plakátja (lent). Raymond Lardellier szervezőtől, az Alliance Française Miskolc vezetőjétől megtudjuk, már napokkal ezelőtt meg akarták rendezni a játékot, de szerencsére van egy olyan nemzetközi fesztiválja a városnak, amire sorra érkeznek a külföldi vendégek: a CineFesten idén is tiszteletüket tették párizsi rendezők, így – érthetően – a francia kultúra terjesztését zászlajára tűző intézmény is a vendégekkel és a filmfesztivállal volt elfoglalva.

petanque_160723ml_20.jpg

Fotó: Mocsári László

A CineFest vasárnap véget ért, így már csak egyetlen dolog teszi bizonytalanná, hogy felhőtlen kikapcsolódásban legyen részünk szombaton: ez pedig az időjárás. „Remélem, a maihoz hasonló, napos idő lesz a hétvégén is. Azt azonban tudom garantálni, hogy sok jó ember lesz a Belvárosi Ligetben”, fogalmaz a főszervező.

Mint mondja, a 80 éves nagymama ugyanúgy tudja élvezni a frankofónia sportjának is nevezett pétanque-ot, mint a 10 éves fiúcska. Kortól, nemtől, társadalmi rangtól függetlenül mindenkinek mosolyra húzódik a szája, amikor kezébe veszi az „öcsit”.

petanque_170503_vcs_04.jpg

Fotó: Végh Csaba

A pétanque egy francia eredetű, könnyen elsajátítható golyósjáték. Játszható egyéniben és párosban fejenként három golyóval, illetve háromfős csapatban fejenként két golyóval. Egy mérkőzés menetekből áll. A játék célja, hogy a csapatok a golyókat közelebb jutassák a célgolyóhoz (öcsi), mint az ellenfél. Ezt közelítő dobással vagy az ellenfél golyójának kilövésével tehetik meg. Mindig az a csapat dob, amelynek a golyója rosszabb pozícióban van. Egy menet végén az a csapat kap pontot, akinek a golyói közelebb vannak az öcsihez. A mérkőzést az nyeri, aki előbb eléri a 13 pontot.

– Bárhol a világon megnyitnak egy Alliance Française-t, ott biztos, hogy idővel elindul a pétanque. Népszerűségében nyilván közrejátszik, hogy nem jelent nagy kiadást, és nincs szükség nagy pályára sem – mondja Raymond Lardellier, akitől megtudjuk még, hogy a versenyre háromfős csapatok jelentkezhetnek az Alliance Française Miskolcnál. Nevezési díj nincs.

petanque_plakat_kicsi.jpg

Kattintásra nagyobb méretben is megtekinthető a plakát
Nem

Olvasnivaló

Ajánlat