2018. augusztus 21. Sámuel, Hajna
Miskolc
16°C / 30°C
Szakmai konferencia és díjátadó a fogyatékos emberek világnapja alkalmából (Képgalériával)
minap.hu
|
2017. december 05. 17:00
|
frissítve: 2017. december 07. 12:32
Szakmai konferenciát és díjátadót rendezett kedden, a fogyatékos emberek világnapja alkalmából a Szimbiózis Alapítvány a Miskolci Egyetem díszaulájában. Az előadásokkal, játékokkal színesített eseményen díjazták azokat a vállalatokat, civil szervezeteket és személyeket, akik sokat tesznek a fogyatékos emberekért, megváltozott munkaképességűekért.

Jakubinyi László, az alapítvány elnöke kiemelte, rengeteg pozitív eredményről számolhatnak be, de még mindig sok a tennivalójuk. – Olyan cégeket, partnereket hívtunk meg most, akik sokat tesznek azért, hogy a fogyatékossággal élők teljes értékű adófizetőkké váljanak. Segíteni kell a beintegrálásukat a munkaerőpiacra, ez az egész közösség érdeke. A miskolci Szimbiózis Alapítvány 1999-es alapítása óta elkötelezett a fogyatékossággal élő és megváltozott munkaképességű személyek támogatásában. Törekvésünk az érintett személyek nyílt munkaerő-piaci elhelyezése, ennek érdekében 14 éve működtetjük foglalkoztatást segítő szolgáltatásainkat. A már meglévő munkáltatók elismeréseként, és további munkáltatók figyelemfelkeltése érdekében szakmai partnereinkkel együtt hoztuk létre 2008-ban az „Év Esélyteremtő Munkahelye”Díjat - fogalmazott az elnök.

- Örömmel tapasztaljuk, hogy a térségünkben működő vállalkozások számára egyre fontosabb a felelős-, társadalomtudatos működés. Bízunk benne, hogy az „Év Esélyteremtő Munkahelye” Díj hozzájárul ahhoz, hogy a továbbiakban is nőjön a munkáltatók motivációja a célcsoport foglalkoztatására - tette hozzá Jakubinyi László .

szimbiozis_dijatado_171205ml_11.jpg

A társadalmi és örökségvédelmi ügyekért, valamint kiemelt kulturális beruházásokért felelős helyettes államtitkár, Latorcai Csaba nyitóbeszédében hangsúlyozta: a díjazottak kivétel nélkül példát mutattak arra, hogyan lehet eredményesen, türelemmel, egymás kölcsönös elfogadásával megélni a mindennapokat, elfogadni egymást.

szimbiozis_dijatado_171205ml_16.jpg

A kormány nem hagyja magukra a fogyatékkal élőket mindennapi küzdelmeikben. Célunk, hogy önálló, méltó életet éljenek, és minden szolgáltatáshoz hozzáférjenek. Az állam 2018-tól, az elkövetkező három évben 103 milliárd forintot fordít a fogyatékkal élőket érintő fejlesztésekre - hangsúlyozta.

A rendezvényen Fogyatékos személyek foglalkoztatásának segítéséért oklevelet vehetett át mások mellett Csöbör Katalin országgyűlési képviselő, és Miskolc önkormányzata nevében Kriza Ákos polgármester.

Kriza Ákos beszédében kiemelte: a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásában Miskolc város igyekszik jó példával a térség gazdasági szereplői előtt járni. - 1995 óta működtetjük a nyomdát, varrodát és takarítószolgáltatást végző MiProdukt Kft.-t, amely jelenleg 101 megváltozott munkaképességű munkavállalót foglalkoztat. A Városházán szellemi munkakörben alkalmazunk megváltozott munkaképességű munkatársakat. A velünk dolgozók személyes sikereket tudnak elérni a maguk szakterületén, ami azt jelzi felénk, hogy jó irányba haladunk - hangsúlyozta. - Elkötelezettek vagyunk abban, hogy a megváltozott munkaképességű emberek életminőségét folyamatosan és minden eszközzel javítsuk, támogassuk. Miskolc nem engedi el azok kezét, akik törekednek, próbálnak előre jutni, de testi vagy szellemi adottságaik miatt hátrányt szenvednek. Támogatásukra az országban elsőként hoztuk létre a Rehabilitációs Foglalkoztatási Tanácsot, amelynek az a feladata, hogy különböző eszközökkel járuljon hozzá a fogyatékkal élők foglalkoztatásához - tette hozzá Kriza Ákos.

A polgármester kiemelte, hogy Miskolc nemrégiben indult Foglalkoztatási Paktum programjának egyik fókuszpontjában ugyancsak a megváltozott munkaképességű emberek munkavállalási lehetőségeinek a javítása áll. A fizikai és infokommunikációs akadálymentesítés mellett tudatos tervezéssel, képzési, átképzési lehetőségekkel igyekeznek segíteni őket abban, hogy felkészülten, naprakész ismeretekkel birtokukban tudjanak kilépni a munkaerőpiacra. - Örömmel tapasztaljuk, hogy a város és a támogató civil szervezetek mellett a térségünkben működő vállalkozások számára is egyre fontosabb a felelős-, társadalomtudatos működés. Az elköteleződés a megváltozott munkaképességű embertársaink befogadására és foglalkoztatására. Külön öröm, hogy a Miskolcon működő gazdasági társaságok közül idén annak a Shinwának ítélték oda az „Év Esélyteremtő Munkahelye” díjat, amely évek óta együtt dolgozik városi cégünkkel, a MiProdukttal, amely késztermékeket állít elő számukra - hangoztatta Kriza Ákos.

szimbiozis_dijatado_171205ml_21.jpg

Csöbör Katalin úgy fogalmazott: a boldogság, az erő, és az elégedettség mind belülről táplálkozik. Sokszor a fogyatékkal élők segítik át a nehéz időszakokon egészséges társaikat. A képviselő elismerését fejezte ki azon cégek, szervezetek számára, amelyek segítik a fogyatékkal élők társadalmi, munkaerőpiaci integrációját, mindennapi életét.

szimbiozis_dijatado_171205ml_27.jpg

Az " Év Esélyteremtő Munkahelye" vándordíjat a Szimbiózis Alapítvány minden évben a Fogyatékos Emberek Világnapja alkalmából, az adott év decemberének elején azoknak a vállalkozásoknak adja át, amelyek társadalmi felelősségvállalás területén tanúsított gyakorlata  esélyegyenlőségi szempontból mintát nyújthat a piac többi szereplője számára.

A díjat idén a miskolci Shinwa Magyarország Precíziós Kft., a kazincbarcikai Litoplan Kft., és a tokaji Bacchus étterem kapta. Stadinger Csaba, a Shinwa HR munkaügyi vezetője érdeklődésünkre elmondta, 700 munkatársuk van, akik közül sokan megváltozott munkaképességűek, 30-an idén álltak munkába.

szimbiozis_dijatado_171205ml_60.jpg

 

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat