2018. augusztus 15. Mária
Miskolc
16°C / 24°C
Szombaton felvételiznek az általános iskolások
Miskolc TV / minap.hu
|
2018. január 19. 21:16
|
frissítve: 2018. január 20. 10:12
Csaknem kilencszáz miskolci általános iskolásnak kezdődik a felvételi szombaton. Holnap magyarból és matematikából írásbeliznek a diákok. Az eredményeket február 8-án tudják majd meg. Az iskolások jó része ma már otthon készült a holnapi megmérettetésre.

kozepiskolaifelveteli_nyolcosztalyos1.jpg

A legtöbb általános iskolában pénteken kevesebben voltak. Sokan otthon készültek a felvételire, de volt, aki ma is bement az iskolába, hogy az utolsó órákat még kihasználja a megmérettetés előtt. – A Zrínyi Ilona Gimnáziumban szeretnék továbbtanulni – mondta Toplenszki Bálint. – Kicsit izgulok a felvételi miatt, a szóbeliktől annyira nem. A Zrínyiben több szakot is megjelöltünk. Legelsőnek a két tannyelvű angolt, másodiknak az általános szakot és harmadiknak a sporttagozatot.

A felvételi a központi írásbelikkel kezdődik, majd a szóbelikkel folytatódik abban az iskolában, ahová a diák jelentkezett. Az avasi Széchenyi István Általános Iskola végzősei külön nem készültek a felvételire, mert a tananyaggal folyamatosan haladnak, az írásbelin pedig az általános ismeretekről kell számot adniuk.

– Általában inkább középiskolát választanak a gyerekek – mondta Erdősiné Krotos Edit, tagintézmény-vezető –, ilyenkor még annyira nem kialakult, hogy a szakma iránt tájékozódjanak. Nagyon sokrétű a képzésünk, angol idegen nyelvű emelt képzéssel, informatika, művészeti képzéssel sok lehetőséget biztosítunk ahhoz, hogy mindenki a maga területére tudjon majd bekerülni.

A sokszínű általános iskolai képzés pedig segíti a középiskolákat is. Miskolcon öt állami fenntartású középiskola van, változatos képzésekkel. A két tannyelvű osztályok minden évben nagyon népszerűek, de sokan választják az általános tantervű osztályokat is. Miskolcon szombaton csaknem kilencszáz diák ad számot a tudásáról.

Írásbeli lesz az Avasi Gimnáziumban is. – Nálunk száz-százhúsz tanuló kerül beiskolázásra a következő tanévre, és hagyományosan mintegy kétszáz diák írja a felvételit nálunk – mondta az iskola igazgatója, Schmidtné Törő Ágnes –, de hangsúlyozom, hogy ez nem kötődik ahhoz a konkrét középiskolai felvételi jelentkezéshez, aminek a határideje február 15.-e.

Miskolcon 136 általános iskolás jelentkezett nyolc évfolyamos, 243 hat évfolyamos, és 489 diák négy, vagy öt osztályos képzésre. Ők szombaton meg is írják az írásbeli felvételit. A központi vizsga eredményeiről a vizsgát szervező iskola értesíti a diákokat, február 8-ig. Ez után következnek majd a szóbelik, a kiválasztott iskolában, annak elvárásai alapján.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat