2019. február 20. Aladár, Álmos
Sztrájkoltak a pedagógusok
Farkas Ildikó/minap.hu
|
2016. április 20. 18:23
|
frissítve: 2016. április 21. 19:01
Egésznapos sztrájkba kezdtek reggel a pedagógusok. Miskolc több iskolája is csatlakozott, de felügyeletet és ebédet a diákoknak mindenhol biztosítottak. Az óvodák dolgozói nem sztrájkoltak, a bölcsődék nevelés nélküli szakmai napot tartottak. A Herman tanárai nyílt levelükben azt írták, hogy bár nekik is elegük van a „cirkuszból”, mégis muszáj ébren tartani a lángot.

       A Bárczay kúria kertjében szerdán közös főzéssel, szakmai programokkal, és nevelési szünettel ünnepelték a bölcsődék napját mind a 10 miskolci intézmény dolgozói. Már több hete szervezték a programokat. Bereginé Almási Erzsébet, a MESZEGYI bölcsődei szakmai tanácsadója elmondta, teljesen véletlen egybeesés a szociális szervezetek sztrájkprogramjával.

– Itt maximum fekete felsővel, egy kék szalaggal tudjuk kifejezni a szolidaritásunkat a sztrájkoló kollégák felé – fűzte hozzá.

A Tündérkert óvodába ma reggel is ugyanannyi apróság és óvónő érkezett, mint máskor. Itt egyetlen dolgozó sem sztrájkolt. Tóth Sándorné óvónő elmondta, testületileg döntöttek arról, hogy nem vesznek részt a sztrájkban.

A Herman Ottó Gimnáziumban ma szinte egész nap üresek voltak a tantermek, nem volt tanítás csak a végzős tanulóknak, de felügyeletet és ebédet itt is biztosítottak a diákoknak. Az intézmény tantestületének több mint 60 százaléka csatlakozott az előre meghirdetett egész napos sztrájkhoz. Madarász Péter igazgató emlékeztetett, az intézmény őt delegálta az oktatási kerekasztalhoz, annak gyorsaságával, az eredményeivel egyelőre nem elégedett a tantestület.

Úgy érzik, nyomást kell gyakorolniuk a döntéshozókra, ezért egy újabb nyílt levelet is megfogalmaztak. Ebben azt írják, hogy bár elegük van a „cirkuszból”, mégis muszáj ébren tartani a lángot.

Budapesten a múlt héten a pedagógusok sztrájkbizottsága azt kezdeményezte, hogy ma délben 5 percre ne legyen kiszolgálás az üzletekben, ügyintézés a hivatalokban, és álljon le a közlekedés. Ezzel üzenve a kormánynak, hogyha az iskola nem működik, nem működik semmi. Ma délben Miskolc belvárosában jártak a villamosok, sétáltak és vásároltak az emberek.

A miskolci sztrájkban résztvevő iskolák számáról érdeklődtünk a KLIK miskolci tankerületénél, akik a budapesti intézményfenntartóhoz irányítottak bennünket. Írásos megkeresésünkre eddig nem reagáltak.

Nem

Olvasnivaló