2018. július 18. Frigyes
Miskolc
15°C / 23°C
Több megfázás elleni készítményből is hiány van – A nyugdíjasokon csattan az ostor?
napi.hu
|
2018. március 22. 09:07
|
frissítve: 2018. március 23. 10:09
Hiány van több mint 350 gyógyszerből a patikákban, az elmúlt hetekben több megfázás elleni készítmény is felkerült a raktározási és szállítási gondok miatt hiányzó szerek listájára.

Hiány van a patikákban 365 gyógyszerből, ami a teljes kínálat egy százalékának felel meg – írta meg a napi.hu az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet adataira hivatkozva. A hatóság nyilvántartásában ezen felül 443 olyan készítmény szerepel, amelyek forgalmazása hónapok vagy évek óta szünetel.

Márciusban több, a nyugdíjasok körében népszerű megfázás elleni készítmény is felkerült a hiánylistára, ám az ígéretek szerint a hónap végére megoldódnak az ezekkel kapcsolatos szállítási gondok.

A hiányzó szerek között vannak orrspray-k, szemcseppek, fájdalomcsillapítók, gyomornedv-ellenálló készítmények és itt található egy gyerekeknek készült hepatitis B elleni vakcina is. Ez utóbbi augusztus eleje óta hiánycikk.

A hivatal azt állítja, hogy átmeneti problémáról van szó, amelyet meg fognak oldani. Addig is a helyettesítő készítmények egész arzenálját ajánlják a hiányzó orvosságok helyett. A hiánycikkeknek csupán kevesebb mint tíz százaléka helyett nem kaphatnak semmit a betegek.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat