2018. szeptember 20. Friderika
Miskolc
13°C / 26°C
Új béremelési javaslatcsomagban állapodott meg a Bosch és a szakszervezet
minap.hu
|
2018. február 19. 09:01
|
frissítve: 2018. február 20. 15:10
Új béremelési javaslatcsomagban állapodott meg a miskolci Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. és az ÉTMOSz (Életre Tervezett Munkavállalók Országos Szakszervezete) szombaton.

A szombati egész napos tárgyalás során mindkét fél álláspontja közeledett egymáshoz, további alapbéremelésen felül egyes bérelemeket is átcsoportosítottak, melynek eredménye egy konszenzuson alapuló, kölcsönösen támogatott javaslatcsomag lett – tájékoztatott közleményében a Robert Bosch Kft.

Ismertették, hogy a fizikai munkavállalók részére 2018-ban már bevezetett átlagosan 11,7 százalékos alapbéremelésen felül további egységesen fix összegű alapbéremelést, az idei év végén az éves cafeteria csomagon felül egyszeri béren kívüli juttatást, valamint a kompenzációs csomag részeként lojalitásbónuszt is bevezetnek.

Az ÉTMOSz a javaslatcsomagot a munkavállalók között szavazásra bocsátja, a munkatársak 5 napon keresztül szavazhatnak. Amennyiben a munkavállalók többsége elfogadja a Bosch és a szakszervezet által is támogatott új ajánlatot, a szakszervezet aláírja a bérmegállapodást.

A megállapodás megkötése mindkét tárgyalópartner célja volt. A Bosch számára a munkavállalók véleményének meghallgatása és a döntés elfogadása kiemelten fontos minden ilyen helyzetben – nyomatékosított a vállalat. – A munkatársakat képviselő szervezetekkel történő egyeztetés és megállapodás az egyik leghatékonyabb módja ennek, és örülünk, hogy sikerült közös álláspontot kialakítani. A termelés zavartalan és teljes kapacitással történő működése mindenki hosszú távú érdeke, amely ezáltal biztosított.

bosch_gyar_171005_ja_12.jpg

Illusztráció

Háttérként tájékoztat arról is a közlemény, hogy a Bosch csoport Magyarországon minden évben a piaci környezetnek megfelelően és a törvényi előírások maradéktalan betartása mellett emeli a munkavállalók fizetését. A fizetéseket minden esetben úgy kell meghatározni – húzzák alá –, hogy a munkavállalók korrekt béreket kapjanak és emellett az éles piaci versenyben a cég versenyképessége is megmaradjon, ezáltal a munkahelyek biztonsága se kerüljön veszélybe. A béremelés mértéke vállalatonként és tevékenységi területenként eltérő, amelyet az adott vállalat eredménye is befolyásol és természetesen függ az egyéni teljesítménytől is.

Az összes szempont és javaslat mérlegelését követően a Bosch csoport magyarországi telephelyein a munkavállalók 2018. évi bére az előrejelzéseket meghaladó mértékben, a piaci trendeknek megfelelően emelkedett.

A bevezetett béremeléssel az ÉTMOSz nem értett egyet és 2018. február 12-én kétórás sztrájkot tartott a miskolci Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. telephelyén, melyhez a vállalat több mint 2200 munkavállalójából 508 fő csatlakozott.

A csütörtöki eredménytelen tárgyalást követően az ÉTMOSz 2018. február 18., vasárnapra sztrájkot hirdetett, majd a tárgyalások folytatása miatt a szakszervezet a tervezett munkabeszüntetést visszavonta.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat