2018. augusztus 16. Ábrahám
Miskolc
14°C / 27°C
Új polgármesteri megbízott vezetésével folytatódik a nyomortelep-felszámolás Miskolcon
Kujan István
|
2018. június 14. 17:17
|
frissítve: 2018. június 18. 12:36
Nagy Ákos személyében új polgármesteri megbízott áll a miskolci nyomortelep-felszámolási program élén – jelentették be csütörtökön a Muszkás oldalban megtartott sajtótájékoztatón. A most elbontott, romos ingatlant az önkormányzat árverésen vásárolta meg, mert a korábban itt élő, a társadalmi normákat semmibe vevő emberek jelentős összegű tartozást halmoztak fel.

telep_bontas_sajtotaj_180614ml_20.jpg

Kriza Ákos polgármester a sajtótájékoztatón emlékeztetett: élhető várost ígértek a miskolciaknak 2010-ben, mára pedig már eljutottunk oda, hogy aki akar, tud is dolgozni. 2014-ben arról döntöttek, hogy Miskolcon felszámolják a nyomortelepeket. Látható eredményeket értek el ezen a területen is az elmúlt években – húzta alá a városvezető, hozzátéve: ezeket mások is megirigyelték, hiszen Kazincbarcika úgy döntött, hogy Miskolchoz hasonlóan felszámolja a városban található nyomortelepeket.

Az is látható azonban – mutatott rá Kriza Ákos –, hogy a baloldali sajtó most nem indított olyan támadást, mint amilyet korábban Miskolcnak kellett elszenvednie. A  kazincbarcikai városvezetést nem vonták kérdőre a program miatt, az Egyenlő Bánásmód Hatóság nem próbálja kötelezni őket semmire. A Helsinki Bizottság sem jelent meg Kazincbarcikán.

– Számunkra nagyon fontos a nyomortelepek felszámolása, ezért nem maradhat polgármesteri megbízott nélkül – hangoztatta a miskolci polgármester, hozzátéve: Nagy Ákos kiválóan ismeri a feladatot, hiszen hosszú ideig Hubay György mellett dolgozott. Kriza Ákos reményét fejezte ki, hogy Nagy Ákos megválasztott képviselőként, polgármesteri megbízottként tudja majd végig vinni a programot.

Hubay György országgyűlési képviselő, a rendészeti bizottság élén vezette a nyomortelep-felszámolási programot. A csütörtöki sajtótájékoztatón aláhúzta, a sikert elsősorban az alapozta meg, hogy megkérdezték a miskolciak véleményét a programról, és 35 ezren aláírásukkal támogatták azt. „A mai napig élvezzük a miskolciak támogatását”, emelte ki a politikus.

telep_bontas_sajtotaj_180614ml_11.jpg

Hogy az elmúlt négy év mennyire sikeres volt, azt Hubay György adatokkal is alátámasztotta. Az Álmos utcában 38 lakást bontottak el, a Béke szállón 30-at, a Bábonyi-bércen pedig 32-őt. A számozott utcákban 270 lakásból 106-ot elbontottak, 52-őt pedig kiürítettek, ezek bontásra várnak. További 11 lakás esetében is folyamatban vannak a kiköltöztetések. A város más részein – például a Tetemváron, Martin-kertvárosban – is voltak hasonló szegregátumok, amiket szintén megszüntettek.

– A telepfelszámolásoknak köszönhetően, a lakosság mindjárt érzékelhette, hogy jelentősen csökkentek az illegális szemétlerakások és a közegészségügyi problémák, s nagyságrendekkel visszaesett a bűnesetek száma is. Nem mellesleg a környező ingatlanok árai pedig elkezdtek emelkedni – sorolta Hubay György, aki immár az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságának tagjaként is segíteni tudja a városvezetés ilyen irányú munkáját.

Bírálta ugyanakkor az országgyűlési képviselő az ellenzéki pártok hozzáállását a nyomortelep-felszámolási programhoz. Mint fogalmazott, az MSZP-DK politikusai „Brüsszelbe, Strassburgba szaladgálnak”, a Jobbik pedig azt mondta, hogy nem a telepeket kell felszámolni, hanem a rendet kell elvinni ezekre a helyekre. Sporthasonlattal élve Hubay György úgy fogamazott: „a Jobbik a szavak szintjén mindig világbajnok volt – de ha valamit meg kellett valósítani a gyakorlatban, akkor még a vidék-bajnokságot sem tudta megközelíteni”.

– Minket nem tudnak eltántorítani ettől a feladattól, következetesen végig fogjuk vinni. Miskolcot az ország egyik legbiztonságosabb városává kívánjuk tenni, ezen az úton haladunk tovább – hangsúlyozta az országgyűlési képviselő, Nagy Ákos munkáját is méltatva. Mint mondta, az elmúlt közel másfél évben nagy segítségére volt az új polgármesteri megbízott, aki ismeri nemcsak a körzetet, de a nyomortelepek felszámolásának feladatát is. – Alkalmas személynek tartom arra, hogy folytassa a megkezdett munkát. Jó kezekben lesz nála a körzet is, ebben biztos vagyok. Maximálisan támogatni fogom őt és a városvezetést is – zárta szavait Hubay György.

telep_bontas_sajtotaj_180614ml_22.jpg

Nagy Ákos önkormányzati képviselőjelölt, polgármesteri megbízott úgy fogalmazott, Miskolc a haladás és a fejlődés városa, és amikor a nyomortelep-felszámolási programot folytatják, akkor azt érzik, hogy nagyon sok miskolci támogatja ebben őket. Mint mondta, a Muszkás oldal 5. szám alatti ingatlant az önkormányzat árverésen vásárolta meg. Azért volt erre szükség, mert a korábban itt élő, a társadalmi normákat semmibe vevő emberek jelentős összegű tartozást halmoztak fel az önkormányzat, a NAV és a közüzemi szolgáltatók irányába is.

– Önkormányzati képviselőjelöltként programom egyik legfontosabb része a közbiztonság megerősítése, és a nyomortelep-felszámolási program támogatása teljes mellszélességgel. Jogászként és a program felelőseként is azt gondolom, hogy ebben a választókörzet lakóinak bizalmát és támogatását élvezem. A július 15-ei időközi választáson ennek a programnak a folytatásához és megerősítéséhez kérem a választók támogatását – fogalmazott Nagy Ákos.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat