2018. június 22. Paulina
Miskolc
13°C / 16°C
Új szakmák, fejlesztések a gyermekellátásban - egymilliárdos támogatás Miskolcnak
minap.hu
|
2017. szeptember 20. 13:24
|
frissítve: 2017. szeptember 22. 11:42
Tizennégymilliárd forintból fejlesztik a sürgősségi és baleseti gyermekellátást az országban - jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere. A fejlesztések során rövidülnek a betegutak, de lesz épületfejlesztés és műszerbeszerzés is. Két új szakma is létrejön: a gyermeksürgősségi és a gyermektraumatológia. A programba a miskolci gyermekgyógyászati központ is bekapcsolódik.

korhaz_betegut_fejlesztes_170920ml_10.jpg

Fotó: Mocsári László

Fejlesztik a GYEK épületét, műszereket szereznek be, s új képzés is indul az orvosoknak, hogy minél hamarabb és minél korszerűbben el tudják látni a betegeket - a részletekről Tiba Sándor főigazgató beszélt portálunknak. Mint elmondta, intézményük nagyjából egymilliárd forintot kap. Korszerűsítik a műtőket és az intenzív osztályt, kialakítanak egy új műtőt, felújítják a fekvőbeteg osztály egyik részét, s új műszereket is beszereznek.

korhaz_betegut_fejlesztes_170920ml_6.jpg

A főigazgató kiemelte, átalakítják, lerövidítik a beérkező betegek útját, hogy minél hamarabb a megfelelő ellátási helyre kerüljnek. – Itt a legmagasabb szintű és azonnali beavatkozás történik. A betegszállítás meggyorsítása érdekében egy összekötő folyosót is létrehozunk - hangoztatta Tiba Sándor.

korhaz_betegut_fejlesztes_170920ml_15.jpg

A rendszer kialakításához szükség lesz majd olyan képzésre is, ahol nyolc-tíz orvos tanulhatja meg az újfajta ellátást. Nemcsak az új ellátóhelyeket hozzák ugyanis létre 2020-ig, hanem két új szakmát is: gyermeksürgősségit és gyermektraumatológiát. A miskolci Központi Kórház látja majd el Borsodot, Nógrád és Heves egy-egy részét is.

korhaz_betegut_fejlesztes_170920ml_4.jpg

Mint megtudtuk, évente félmillió gyermeket érint valamilyen sürgős beavatkozást érintő, baleseti sérülés. Az ellátóközpontok létrehozásának célja, hogy a megfelelő ellátás lehetőség szerint legkésőbb másfél órán belül megtörténhessen.

Nem

További hírek

Olvasnivaló

Ajánlat