2018. szeptember 20. Friderika
Miskolc
13°C / 26°C
Újabb japán világcég hozhat több száz új munkahelyet Miskolcra
Világgazdaság
|
2017. december 13. 19:06
|
frissítve: 2017. december 15. 09:27
Mintegy 400 főt alkalmazó gépjármű-akkumulátorokat gyártó üzemet kíván építeni Miskolcon a japán GS Yuasa Corporation. Az üzem a tervek szerint 2018 szeptemberétől napi 24 órában termelne. A projektet hamarosan nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilváníthatják.

Miskolc déli részén kíván újratölthető gépjármű-akkumulátorokat gyártó üzemet építeni a japán GS Yuasa csoport leányvállalata, a GS Yuasa Magyarország Kft. – tudta meg a Világgazdaság. A társaság a beruházás első ütemében egy több csarnokból álló összeszerelőt létesítene. A tervezett beruházás nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánítása folyamatban van, az erről szóló kormányhatározat várhatóan 2017 decemberében vagy 2018 januárjában születik meg az előzetes környezetvédelmi vizsgálatról nyilvánosságra hozott dokumentum szerint.

youasa.jpg

Az akkumulátor-összeszerelő építése mintegy kilenc hónapot venne igénybe, a termelés pedig várhatóan 2018 szeptemberében indul. A gyártáshoz szükséges akkumulátorcellákat a telephelyre szállítás után a többi alkatrésszel (fémlemezek, elektronikai egységek) összeszerelik, majd a feltöltést követően értékesítik.

Az összeszerelő üzemegység létrehozása mintegy 400 munkahely teremtésével jár. Az üzem napi 24 órában termelne. A GS Yuasa a miskolci üzeméből kívánja kielégíteni a magyarországi és más európai autógyárak újratölthető akkumulátorok iránti keresletének egy részét.

youasa1.jpg

Az építési helyszín a Pesti útról megközelíthető bevásárlóközponttól keletre található, a szabályozási terv szerinti kereskedelmi, szolgáltató és gazdasági zónában. Közvetlen közelében beépítetlen területek vannak, tőle keletre – a vasúton túl – általános mezőgazdasági terület fekszik.

A GS Yuasa Corporation 2004-ben jött létre a Yuasa és a Japan Storage Battery egyesülésével.

youasa2.jpeg

Világszerte kilenc üzeme van, négyben ólomakkumulátort, ötben újratölthető Li-ion akkumulátort készítenek. A Yuasa tevékenysége 1666-ban indult faszéngyártással, majd 1915-től vasgyártással, 1918-tól elemgyártással, 1925-től szárazelemgyártással folytatódott. A fúzió másik tagja, a Japan Storage Battery 1904-ben fejlesztette ki a nagy kapacitású ólomakkumulátorát, termékei széles körben elterjedtek.

A miskolci GS Yuasa Magyarország Kft.-t 2017. október 30-án jegyezték be hárommillió forint alaptőkével. Közvetlen tulajdonosa a kiotói GS Yuasa International Ltd.

 

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat