2019. február 22. Gerzson
Újabb kollégánk ment el – elhunyt Jakab Mária
Beély Katalin
|
2016. január 20. 09:37
|
frissítve: 2016. január 21. 14:32
Elhunyt Jakab Mária, a Magyar Rádió miskolci körzeti stúdiójának egykori vezető szerkesztője. Rövid, de súlyos betegség után 67 éves korában érte a halál.

jakab_maria_ff.jpg

Fotó: Múzsák Kertje Alapítvány

Középiskolai tanulmányait követően első munkahelye az akkor még Borsodi Rádió volt. Itt olyan kollégák tanították, mint Borsodi Gyula, Imreh József, de együtt nevelkedett egy fiatal korosztály, akik évtizedeken át a rádiózás fénykorát jelentő korszakban jól ismert "hangjai" voltak a megyének.

Hamar kiderült, hogy szakterülete a kultúra lesz. Legendás sorozata a kulturális kaleidoszkóp volt, amelyet vasárnap délelőttönként már vártak a megszólaltatott művészek, alkotók, amatőr előadók, és természetesen hallgatók, A rá jellemző nagy lelkiismeretességgel készült erre az adásra is, mint minden megszólalására. Sokszor átfogalmazta az összekötő szöveget, minden témához hozzáolvasott.

Lelkesen tanította a később már három megyére sugárzó régiós rádióba érkező fiatal munkatársakat.  Felejthetetlen mondása: a hallgatót kézen kell fogni és végigvezetni a műsoron.

Emlékezetes sorozata volt a Promenád, amellyel Miskolc egyik forgalmas helyéről, a városháza melletti kis térről élőben jelentkezett a rádió, ide neves személyiségeket hívtak meg kötetlen beszélgetésekre.

Riportjaival leképezte a Miskolci Galéria évtizedeit, a Téli tárlatokat, Biennálékat, műsoraiból a Miskolci Nemzeti Színház előadásait is megismerhette a hallgató.

Veszteségként élte meg a Magyar Rádió vidéki stúdióinak megszüntetését, bár ekkor már nyugdíjban volt, nagyon megviselte egykori munkahelyének leépítése.

Jelentősebb kitüntetéseket is kapott életében, Miskolc Nívódíját és a Magyar Rádió Nívódíját. Akik Vele dolgoztak, rengeteget tanulhattak Tőle szakmáról, emberségről. Isten Veled Marcsu! Biztosan vár már Rád egy égi frekvencia.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat