2018. szeptember 20. Friderika
Miskolc
13°C / 26°C
Ujhelyi: az Országos Nyugdíjas Parlament Egyesület csatlakozott a Hazaváró-programhoz
MTI
|
2017. november 08. 17:05
|
frissítve: 2017. november 08. 17:05
Csatlakozott az Ujhelyi István szocialista európai parlamenti (EP) képviselő által meghirdetett Hazaváró-programhoz az Országos Nyugdíjas Parlament Egyesület, amelynek tagjai kihelyezett ülést tartottak szerdán Brüsszelben.

"Szinte nincs olyan magyar család, amelynek ne lenne külföldre vándorolt, főleg fiatal érintettje. Nem hagyható, hogy a Skype-nagyszülők országa legyünk, ezért érdemi válaszokat kell adni a kivándorlás problémájára" - hangsúlyozta az egyesület, amelynek ötven tagja érkezett a belga fővárosba.

A résztvevők szerdán megvitatták és támogatásukról biztosították az Ujhelyi által nemzeti minimumnak ajánlott Hazaváró-programot, majd ezután a szociális jogok európai pilléréről és az EU jövőjéről is egyeztettek.

Az EP-képviselő kiemelte: "kivándorolt fiataljaink ügyében generációk összefogására van szükség, ezért fontos eredmény, hogy a nyugdíjas társadalom tagjai is a program és a hosszú távú megoldások mellé álltak".

Karácsony Mihály, az egyesület elnöke fontos eredménynek nevezte, hogy az uniós vezetők hamarosan elfogadják az EU szociális dimenziójának erősítéséről szóló megállapodást, és reményét fejezte ki, hogy ezt a magyar kormány is alá fogja írni.

Korózs Lajos, az MSZP országgyűlési képviselője pedig kiemelt fontosságú ügynek nevezte az egységes európai társadalombiztosítási kártya bevezetését, az uniós minimálnyugdíj ügyét, valamint annak felismerését, hogy - főként a közép-kelet-európai országokban - alacsonyak a bérek és jelentős a bérszakadék a nemek között, ami súlyosan megnehezíti a nyugdíjasok életét és megélhetését.

Ujhelyi a napokban hirdette meg a Hazaváró-programot, amelynek fő célja a kivándorlás negatív hatásainak csökkentése. A tíz pontból álló kezdeményezésben egyebek mellett szerepel a kivándorlás kérdésének kormányzati szintre emelése, a konzulátusok számának növelése és ügyfélbarát működésének biztosítása, az egyenlő választójogi feltételek garantálása, az ifjúsági munkanélküliség felszámolása, illetve egy uniós támogatási alap létrehozása, amely a hazatelepülést segítheti.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat