2018. augusztus 20. István
Miskolc
16°C / 30°C
Újra jelölhetünk Az év praxisa címre
minap.hu
|
2017. március 24. 10:17
|
frissítve: 2017. március 26. 16:34
A betegeivel legtöbbet törődő háziorvost, nővért keresik újfent Az év praxisa a Kárpát-medencében című pályázatban.

videki_orvosi_praxis.jpg

Tavaly decemberben hetedszer indult el az OTH/ÁNTSZ égisze alatt Az év praxisa a Kárpát-medencében című pályázat, amelyben keresik a tavalyi év legjobb, a betegeivel legtöbbet törődő háziorvosát, nővérét, egyszóval praxisát határon innen és határon túl.

Eddig több mint félszáz jelölés érkezett a pályázat ajánló oldalára az ország minden részéből, de külhoni településekről is.

Az elmúlt hat év alatt több mint 1200 hazai és határon túli remek háziorvos, és legalább ennyi nővér élvezhette páciensei és tágabb környezete elismerését, vehetett részt a nemes versengésben. Közülük százhúszan kapták meg „Az év praxisa a Kárpát-medencében” kitüntető elismerést Budapesten, az Emberi Erőforrás Minisztérium Egészségügyi Államtitkárságán.

haziorvos.jpg

Az év praxisa a Kárpát-medencében pályázat fővédnöke Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, védnöke Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár, Mikola István külügyi államtitkár, valamint Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár.

Ahogyan a kiírásban is olvasható: Az év praxisa a Kárpát-medencében díjat 10-10 háziorvos nyerheti el – munkatársaival, a nővérekkel együtt – határon innen és határon túl. Idén is, csakúgy, mint tavaly, a hazai családorvosok mellett a felvidéki, az ukrajnai, az erdélyi, és a vajdasági magyar orvosok is bekerülhetnek a díjazottak közé. Elsősorban a páciensek, de az önkormányzatok, tisztiorvosi szolgálatok, civilszervezetek, kórházi osztályok, szakorvosok, plébániák, iskolák, idős otthonok javaslatait is várjuk.”

– Ha van egy kis idejük, praxis oldalunkon böngészni a pályázat indulása óta beérkezett történetek között, okvetlenül tegyék meg! Szép és megható, személyes hangvételű írások találhatók itt helytállásról, gyógyításról és gyógyulásról, lelkiismeretről, hivatásról, bizonyítván, hogy nemcsak betegeiket elhanyagoló orvosok és nővérek szerepelnek az egészségügyben – ahogyan időnként a hírek sugallják –, hanem hivatásuknak élő háziorvosok és nővérek, és ők vannak többen – hangoztatja a kiadott közlemény.

orvos.jpg

A portálon található háziorvosok számára természetes, hogy meglátogatják betegeiket a kórházban, hogy konzultálnak az őket kezelő szakorvosokkal, hogy derűvel, szeretettel töltik meg az idős nagymamák, nagypapák hétköznapjait, hogy segítségükkel a cukorbeteg elkerüli az amputációt, és az is, hogy egyikük észreveszi fiatal páciense emlőrákját, amin a kórházi szakorvos diagnózis nélkül átsiklott. Természetesen most is találkozhatnak életmentő történetekkel, egy makói orvosnő például egy apuka félrediagnosztizált lábában ismeri fel a trombózist, de azzal is, hogy a pusztaföldvári doktornő nagyvárosokat megelőzve bevezette rendelőjében az elektronikus betegirányítási rendszert.

A pályázat hivatalos weboldala a www.evpraxisa.hu címen érhető el.

Jelöléseiket, gyógyulásuk történetét az ajánló oldalon küldhetik be május 10-ig!

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat