2018. augusztus 15. Mária
Miskolc
16°C / 24°C
Újra vakok lettek a hivatali ügyintézők a szemléletformáló napon
Miskolc TV / minap.hu
|
2016. január 26. 16:27
|
frissítve: 2016. január 27. 11:36
Szerencsére csak pár órára veszítették el látásukat egy szemtakaró és speciális szemüveg segítségével az ügyintézők az Egészségbiztosítási Pénztárban. Az eszközöket a Vakok és Gyengénlátók Egyesületétől kapták. Az egyesület nem először szervezett szemléletformáló napot.
Nem

erzekenyites_160126_fkcs_3.jpg

Fotó: F. Kaderják Csilla

Fehér bottal érkezett az ügyfél. TAJ-kártyát, személyi igazolványt adott. Ám ezúttal a szerepek felcserélődtek. Az ügyintéző szerepében Marika, aki veleszületett szürkehályoggal él. A betegséggel gyerekkora óta él együtt.

– Ami számomra nehézséget jelent, hogy az egyik szememen csak fénylátás van, a jobb szememen – mondta Bukovenszkiné Borza Mária. – A bal szememmel látok nagyobb dolgokat, például a buszt, de a busz számát már nem vagy látom az ügyintéző pultot, de elolvasni a tájékoztatókat már nem tudom.

erzekenyites_160126_fkcs_4.jpg

Az ügyintéző feladata, hogy ilyen helyzetben segítsen. Ehhez azonban fontos lehet, hogy ő is tudja, mit érezhet egy látássérült. Az Egészségbiztosítási Pénztár egyik ügyintézője például egy csőlátást imitáló szemüveggel tett próbát.

– Így is ért meglepetés, ahogy jöttem ide a pulthoz, hogy a tetejét látom, de a többi részét valahogy nem – mondta.

erzekenyites_160126_fkcs_6.jpg

A Vakok és Gyengénlátók Egyesületének húszállomásos programsorozata lassan a végéhez ér. A program eddig minden hivatali helyszínen sikeresnek bizonyult.

– Az ügyintézők általában elmondják, hogy köszönik szépen, ezekre a helyzetekre ők nem is gondoltak volna, hogy így lehetne kivitelezni, ez lenne a megoldás, de van, amikor mi találkozunk pozitív értelemben meglepetéssel, hogy teljesen természetes az ügyintéző számára az adott szituáció – mondta Barnóczki Gábor, a Vakok és Gyengénlátók B.-A.-Z. Megyei Egyesületének elnöke.

erzekenyites_160126_fkcs_13.jpg

A szituációs gyakorlatok mellett bemutatták a látássérültek mindennapjaihoz tartozó eszközöket is. Többek közt a beszélő vérnyomásmérőt és beszélő szobamérleget is.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat