2018. augusztus 20. István
Miskolc
16°C / 30°C
Vasárnap a szerelemé a főszerep a Diósgyőri várban
minap.hu
|
2018. február 11. 11:26
|
frissítve: 2018. február 12. 16:05
Február 11-én vasárnap, a Diósgyőri vár életének középpontjában a szerelem áll. Lovász Emese előadása és a gyógynövényszakértő gyakorlati oktatása révén a szerelem igazi szakértőivé válhatunk.

Február 11-én délelőtt 11 órától Lovász Emese régész tartott előadást a Szerelem a középkorban címmel a Diósgyőri vár Lovagtermében.

nyilt_nap_a_pedagogusoknak_20170930_bl_017_web.jpg

A trubadúrok és a lovagi költészet által oly' szépen megénekelt szerelem ritka vendég volt a királyi udvarokban. Ha tűnékeny varázsa mégis belopta magát oda, kevésszer végződött úgy a történet, mint a mesében: ...és boldogan éltek, míg meg nem haltak. A tragikus sorsú szerelmek emléke ma is él, mellettük pedig örömmel beszélünk azokról a kivételes sorsokról, melyek éppen Diósgyőrhöz is kapcsolódnak.

Az előadást követően két különböző időpontban is a középkori afrodiziákumok szakértőivé válhatunk a vár gyógynövényszakértőjének segítségével. 

Délután 1 és 3 órától a Borozóban kiderül, hogy melyek azok a gyógynövények, amelyeket előszeretettel alkalmaztak a középkori emberek a szerelemben, afrodiziákumként tea vagy éppen szerelmi bájital formájában. Valóban rendelkeztek ilyen hatással, vagy csak a babonák miatt hittek bennük? És azt is megtudhatjuk, melyek voltak a szerelmet jelképező növények és melyiknek mi volt a legendája. Zeller, ginzeng, gyömbér, rozmaring, orbáncfű, veronika és mandragóra... csak néhány azok közül a varázslatos növények közül, amelyekről beszélgetünk majd. 

Bájitalokkal, gyógynövényekkel, varázslattal próbálta elérni a középkori ember, hogy megkaphassa szíve választottját. Az afrodiziákum szó a szépség és a termékenység istennőjének, Aphroditének a nevéből származik, akinek léptei nyomán a legenda szerint olyan növények és virágok nőttek ki, melyeknek fogyasztása fokozza a szerelmi vágyat.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat