2018. december 16. Etelka, Aletta
Védett madarak a Szinva mentén
Istenes Zsolt/minap.hu
|
2016. július 12. 16:18
|
frissítve: 2016. július 13. 16:21
Vadkacsák, gólyák, kócsagok és gémek egyre gyakoribb vendégek Miskolc belvárosában is. A Szinva vonzza őket, a patak sokat tisztult a korábbi évtizedekhez képes, sok benne az apróhal és a béka is, így egyre több vízimadár száll le vagy fészkel itt. A természetvédők szerint jobban oda kellene rájuk figyelni, a meder takarításával és a kaszálással. A Városgazda éppen ezért egészen mostanáig kivárt.

Nemcsak fehér, hanem a ritkább, erdőkben fészkelő és az embert messziről elkerülő fekete gólyát is sikerült lencsevégre kapni a patakmederben. A természetvédők szerint valahol Lillafüreden fészkelhet.

kacsak_160712_fkcs_12.jpg

Fotó: F. Kaderják Csilla

Horváth Ildikó 10 éve lakik a Szinvánál, azt mondja, néhány éve egyre több a madár a pataknál. A sok madárból helyi látványosság lett, amire Ildikó szerint jobban oda kellene figyelni és megakadályozni, hogy dobálják vagy kiszedjék őket.

– Ezt védeni kell, mert ez egy szép dolog; a város közepén lejövünk a partra, szétnézünk és látjuk őket, ahogy itt úszkálnak. Ez szerintem csodálatos dolog – lelkendezett.

madarak_szinva_1.jpg

A fokozottan védett, félmillió forint eszmei értékű fekete gólyát már évek óta látni erre, 2 éve viszont egyre gyakrabban száll le Diósgyőrben, valószínűleg a halak és békák miatt. A Szinva az utóbbi évtizedekben sokat tisztult, így egyre több benne a táplálék.

De nemcsak nyáron, télen is láthatunk szokatlan vendégeket a pataknál. Ezeket a képeket Mocsári László kollégánk készítette még januárban.

Lehoczky Krisztián évek óta foglalkozik madarakkal. Ő is megerősítette: a Szinva élővilága gazdagodott.

– A környező vidékeken általában bányatavak vannak, ott nehezebb élelmet szerezni. A Szinva vize tiszta, pisztrángok és egyéb halak, hüllők élnek benne, így a fekte gólya és vagy éppen a kócsag is aránylag könnyen meg tudja szerezni a táplálékát – mondta a Mályi Madármentő Egyesület elnöke.

madarak_szinva_2.jpg

A Háromkő Egyesület a fészkelő madarak miatt arra kérte a Városgazdát, hogy a Szinva meder tisztításával és a kaszálással várjanak. A már egyébként esedékes munkákat így csak a napokban kezdik meg.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat