2018. július 18. Frigyes
Miskolc
15°C / 23°C
Visszatért hazánkba sokak régi kedvence, a Tamagotchi
hvg.hu
|
2017. november 14. 12:02
|
frissítve: 2017. november 15. 15:54
Mától újra gyermeknek érezhetik magukat a nyolcvanas-kilencvenes években születettek, mert 20 éves évfordulója alkalmából újra megjelent az első virtuális háziállat, a Tamagotchi, melyből a forgalmazó szerint több mint tízezer talált gazdára itthon.

Azóta rengeteg klónja készült, de most itt az igazi örökös. A tojás alakú, kulcstartó méretű virtuális lény pixeles világa a régi, továbbra is a gondoskodás a cél, de a felelősséget – talán sajnos – kivették a játékból.

Ha elhanyagoljuk a Tamagotchinkat, az ugyan meghal, de a népszerű játékkütyü új verziójának nagy újítása a reset gomb, melynek segítségével újraéleszthető az elhunyt kedvenc. Így a Tamagotchi-temetők már nem nyitnak újra, de ami talán nagyobb gond, hogy így éppen a felelősség vész el a virtuális háziállat mellől: még a teljes elhanyagolásnak sincs következménye. Ha meghal a karakter, az új kütyü egy kis sírhanttal és egy szellemmel jelez a kijelzőn – aztán a forgalmazó szerint "defibrillátorként" működő reset gombbal már folytatódhat is a játék.

tamagochi.jpg

Kép forrása: news.com.au

Az 1997-ben piacra dobott Tamagotchiból, melynek elnevezése a japán "Tamago" (tojás) és az angol "watch" (óra) szavak összetételéből született, világszerte 82 millió darabot adtak el az évek során. Ez volt az első szimulációs játék, amelyben egy kis lényről kellett gondoskodni, ami folyamatosan fenntartotta a játékos figyelmét, akár egy valódi élőlény. A gyártási technológia fejlődésével a Tamagotchit követően számtalan olyan interaktív játék született, ami ezt a működési elvet követte és napjainkban is használatos. Első kiadása óta közel 44 különféle változat született, ezek közül számos csak Japánban volt kapható.

A Tamagotchi jellegzetes tulajdonságai az mostani új kiadásban is megmaradtak: tojás forma, kulcstartó méret és három gomb a működtetéshez – viszont mindezt a korábbinál kisebb méretben nyújtja. A keddtől kapható új Chibi Tamagotchi nem egészen ugyanaz, mint az 1997-es változat, inkább annak örököseként tekinthetünk rá. A játékmenet egyszerűbb, de etetni, rendben tartani, gyógyítani ugyanúgy lehet, illetve kell is a karaktert. A kijelzőn menü nincs, viszont gyorsan le lehet némítani a kütyüt, ami főleg iskolában (netán munkahelyeken) lesz hasznos funkció.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat