2018. szeptember 20. Friderika
Miskolc
13°C / 26°C
Vörös kód riasztás lép életbe szombaton a várható extrém hideg miatt
MTI
|
2018. február 23. 10:48
|
frissítve: 2018. február 25. 09:08
Vörös kód riasztást adott ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára szombat déltől a várható extrém hideg miatt.

Czibere Károly pénteken, budapesti sajtótájékoztatón elmondta: a vörös kód eljárásrendje szerint a hajléktalanokat segítő szervezetek mellett szükség esetén a bentlakásos intézményeknek is meg kell nyitniuk kapuikat a rászorulók előtt.

Az államtitkár hozzátette: a potenciális befogadó intézmények, a diszpécserközpontok és az utcai szociális munkások is felkészültek a riasztással járó feladatokra.

Czibere Károly arra kéri a lakosságot, hogy a következő napokban fokozottan figyeljenek oda az utcán kihűléssel fenyegetett és az otthonukban egyedül élő idős emberekre egyaránt, és szükség esetén hívjanak nekik segítséget. A diszpécserszolgálat telefonszámai megtalálhatók a diszpecserportral.hu oldalon – tette hozzá.

A riasztás a mostani meteorológiai előrejelzések alapján várhatóan egy hétig lesz érvényben.

Reggelre általában -9 fokig csökken a hőmérséklet. Vasárnap marad a napos idő, majd hétfő estére megvastagszik a felhőzet, és estétől már hó is hullhat. Kedden többfelé számítani kell havazásra. A hét közepén ismét kisüt hosszabb-rövidebb időre a nap, és átmenetileg kevesebb helyen valószínű csapadék. A sok helyütt megerősödő északi, északkeleti széllel egyre hidegebb levegő árasztja el a Kárpát-medencét. Jelentősen visszaesik a hőmérséklet. Éjszakánként a havas, szélvédett tájakon -15 fok alatti, néhol -20 fok közeli értékeket is mérhetnek, és fagyos nappalokra készülhetünk, helyenként még kora délután is -5 fok alatt marad a hőmérséklet – tájékoztatott az Országos Meteorológiai Szolgálat miskolci központja.

Czibere Károly kitért arra: az extrém hideg miatt a kormány a krízisidőszak 360 millió forintos kerettámogatását további ötvenmillió forinttal emelte, ezt ezekben a napokban fogják felhasználni alapvetően takarók, hálózsákok és egyéb többletkiadások fedezésére.

A krízisidőszakban megerősítették a hajléktalanokat ellátó szolgáltatási rendszert, az átlagosan meglévő 9600 férőhely mellé további 1500 férőhely megnyitásáról döntöttek és biztosították a férőhelyek finanszírozását is. 

A hajléktalanokat ellátó intézmények országos kihasználtsága januárban 78 százalék volt, februárban 84 százalék, tehát van még üres hely a szállókon, senkinek nem kell az éjszakát az utcán töltenie - közölte az államtitkár.

Nem

További hírek

Olvasnivaló

Ajánlat