Ugrás a tartalomra

25 éves a Megyei Fejlesztési Ügynökség

minap.hu
Utoljára módosítva
2019. december 15. vasárnap 10:22
A BORA 94 Nonprofit Kft. (vagy régebben ismert nevén a Megyei Fejlesztési Ügynökség) több évtizede foglalkozik a megye fejlesztési ügyeivel. Az ügynökség történetének utóbbi három évében majd 300 beadott pályázatot készítettek, amelyből 145 nyert, ezzel mintegy 10 milliárd forint fejlesztési forráshoz juttatva a térségünk önkormányzatait, vállalkozásait. A társaság ez idő alatt 12 nemzetközi projektben vett részt, és közreműködtek Miskolc ipari parkos és turisztikai fejlesztései tervdokumentációinak összeállításában is.

- A cég története 1994-ben kezdődött, az uniós csatlakozási program keretében Magyarországon is lerakták a területfejlesztés alapjait. Akkor csupán két szervezet volt az országban, amely nemcsak használhatta a „megyei területfejlesztés” kifejezést, de tervezett, pályáztatott, előkészített és lebonyolított támogatott fejlesztési projekteket. Így mikor a 25 éves Megyei Területfejlesztési Ügynökség fennállását ünnepeljük, akkor ez gyakorlatilag egy országos esemény is – mondja Lenártek András, a BORA 94 Nonprofit Kft. ügyvezetője. – Akkortájt százasával érkeztek be az ötpéldányos pályázatok az ügynökséghez, még elhelyezni is nehéz feladat volt, nemhogy értékelni! Se internet, se mobiltelefon nem volt használatos! Daliás idők voltak!

Szolgáltatóvá váltak

- A sors furcsa szeszélye folytán nemcsak a cégalapításnál voltam jelen, hanem még két alkalommal tértem ide vissza, legutoljára 2016-ban, ügyvezetőként. Akkor már nem térségi programokat alkottunk és pályázatokat írtunk ki, hanem az ellenkező oldalon végeztük szolgáltatói tevékenységünket az önkormányzatok és a vállalkozások felé. Ez azt jelenti, hogy manapság pályázatok előkészítésével és lebonyolításával kapcsolatos szerteágazó feladatokkal foglalkozunk. Különböző típusú projekteket kezelünk, köztük nagy intézményi beruházásokat, valamint kisebb energiatakarékossági projekteket. Sok olyan programot is menedzselünk, ami inkább szociális-közösségi indíttatású.

Feladatmegoldás fájdalommentesen

- Úgy fogalmaznék, hogy ügyfeleinket végigvezetjük a pályázat rögös útján: megírjuk a azokat, menedzseljük a projektet a közbeszerzéstől a pénzügyi kérdésekig, hogy minden szabályosan működjön. Ezeket a feladatokat általában nem is szeretik a megbízóink, az önkormányzatok, éppen ezért vagyunk mi, hogy mindezt „fájdalommentesen” megoldjuk. A pályázatokhoz kapcsolódóan elég széleskörű szolgáltatást végzünk, hiszen képzéseket, rendezvényeket is szervezünk. Ezek a feladatok teszik ki tevékenységünk felét. Ezen felül tanulmányokat készítünk: többek között a Történelmi Avas vagy a Herman Ottó Múzeum fejlesztéséhez kapcsolódó tervezési feladatokban segítettük a Miskolc Holding munkáját.

Emellett a régióban egyedülálló módon évente 10-20 nemzetközi pályázatot is előkészítünk, nagyrészt az önkormányzatok számára, másrészt pedig magunk is pályázunk több (általában 6-8) külföldi partnerrel közösen uniós alapokra, olyan területekre fókuszálva, amelyek az adott régió számára fontosak. Például energiatervek kimunkálásában, vagy vállalkozóknak végzett tanácsadási tematika összeállításában már elkészültek a vállalt feladatok, de jelenleg is dolgozunk egy olyan munkán, amely a régióban lévő fürdők fenntarthatóságát vizsgálja.

Folyamatban lévő nagy feladat

- Kollégáimmal együtt nagyon szeretjük a kihívásokat, így kedvünkre való volt, amikor nemrég felkértek egy átfogó, megyei fejlesztési stratégia készítésének koordinálásában. A cél az volt, hogy bemutassuk, milyen eszközökkel lehetne lendíteni a régiónk fejlődésén, a térség gazdaságán. A munkát elvégeztük, és várjuk az üggyel kapcsolatos fejleményeket – nyilatkozta Lenártek András

Programok

Jelenleg nincsenek programok!