Ugrás a tartalomra

25 éves a Miskolci Szív Egyesület

Miskolc Televízió/minap.hu
Utoljára módosítva
2019. szeptember 11. szerda 14:15
Borsod-Abaúj-Zemplén megye „vezet” a szív-és érrendszeri betegségekben. Csak a Szent Ferenc kórházban naponta 10-20 szívkatéterezést végeznek. S bár az ellátás sokan javult, a rehabilitáció továbbra is létfontosságú – mondta a Szent Ferenc kórház kardiológiai főorvosa a Miskolci Szív Egyesület rendezvényén. A szervezet 25 éve segíti a szívbetegek gyógyulását Miskolcon.
Fotók: Végh Csaba

Tízezer lakosból ma legalább 1500-an szenvednek valamilyen szív-és érrendszeri betegségben hazánkban. Ez a 2. leggyakoribb halálok. Borsodban pedig az országos átlagnál is rosszabbak a mutatók. Ezért is fejlesztették a kardiológiai szakellátást a megyei központi kórházban, ahol évi 50 ezer járó beteget látnak el. Csak a Szent Ferenc Kórházban naponta 10-20 szívkatéterezést végeznek. A betegek túlélési esélyei pedig egyre jobbak.

Tőszegi János a Miskolc Televíziónak elmondta: ’95-ben kapott egy szívinfarktust a telkén. Az akkoriban alakult Miskolci Szív Egyesület megkeresésére tag lett. Ennek már 25 éve és Tőszegi Jánoshoz hasonlóan sokan épültek fel szív-és érrendszeri betegség vagy műtét után.

Gombos Lajosné alapító tag ismertette, a mozgásterápia nagyon jó a szívbetegeknek, ezért bevezették a heti két tornát, jártak orvos-beteg találkozókra Budapestre, és a tagok képezték is magukat – emlékezett.

A 70 főt számláló egyesület idén negyed évszázados. A kezdetektől orvosi előadásokkal és edzésekkel segítik a betegek felépülését. Kövér Gáborné szervező úgy fogalmazott: sokat tudnak segíteni abban, hogy az egészségüket tartósan meg tudják őrizni, vagy hogy műtét után felépüljenek.

Az aktív ellátás minősége sokat javult az utóbbi években, de a rehabilitáció létfontosságú – hangsúlyozta a Szent Ferenc kórház vezető kardiológusa, a Szív Egyesület miskolci elnöke. Losonczy István kiemelte, ha a betegek nem részesülnek rehabilitációban, akkor egy éven belül a halálozás 50 százalék körül van. – Ez pontosan azt mutatja meg, hogy milyen hatalmas szerepe van a kardiológiai rehabilitációnak – emelte ki.

A korábbi évi 15 ezer szívinfarktus okozta halálozások száma ma kevesebb, mint a felére csökkent. Felmérések szerint a megfelelő orvosi ellátáson túl a mozgás, a megfelelő étrend, a dohányzás mellőzése mellett a szív- és érrendszeri betegségek 80 százaléka megelőzhető lenne.

További hírek

Olvasnivaló