Ugrás a tartalomra

25 ezer ápoló hiányzik

Miskolc Tv/minap.hu
Utoljára módosítva
2020. január 07. kedd 17:28
25 ezer ápoló hiányzik az egészségügyből a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara szerint. Miskolcon a legnagyobb probléma az otthoni szakápolás területén van. A kamara megyei elnöke arról beszélt a Miskolc Televíziónak, hogy a jelenlegi finanszírozás miatt ezek a szolgálatok kezdenek kifulladni. A megyei kórház főigazgatója elmondta: a kórházban jelenleg az altatóorvosok mellett dolgozó szakdolgozókból van hiány. Ezért februárban 15 szakember képzését indítják el.

Új feladatok, nagy terhek, kevés fizetés – röviden ezzel magyarázható, hogy a magyar egészségügyből 25 ezer ápoló hiányzik. A létszám itthon messze elmarad az uniós átlagtól. Míg Magyarországon hat ápoló jut ezer lakosra, addig Németországban ennek a duplája, Svájcban pedig tizenhat. A legnagyobb probléma a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara szerint Budapesten és Pest megyében van. Itt a legalacsonyabb a szakképzett ápolók száma. A kamara megyei elnöke szerint a miskolci kórházak egyes osztályain is érezhető a hiány, de nagyobb a gond az otthoni szakápolás területén.

Főleg azért, mert 2004 óta alig emelkedtek a bérek.

Dulibán Lászlóné, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara megyei elnöke elmondta, az otthoni szakápolásban a szolgáltató egy vizitre 3800 forintot fizet. Az otthoni hospice ellátásban 4400 forintot. – Tehát én azt gondolom, hogy jelen pillanatban a finanszírozás a kulcskérdés ebben a történetben – emelte ki.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórházban jelenleg az aneszteziológusok mellett dolgozó szakdolgozókból van hiány. Dr. Révész János kifejtette: az ő képzésüket indítják most el, és februárban 15 kollégát iskoláznak majd be annak érdekében, hogy ezt a problémát kezelni tudják. 

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara szerint az ápolási rendszert mindenképpen fejleszteni kell. A megoldás a bérfelzárkóztatás és a megfelelő életpályamodell kialakítása lehetne.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!