Ugrás a tartalomra

Adományokkal segíthetjük a műemlék avasi református templom felújítását

minap.hu
Utoljára módosítva
2019. május 03. péntek 11:51
Az egyházközség és a Miskolci önkormányzat közösen 212 millió forintot nyert Miskolc legrégebbi templomának turisztikai célú felújítására, fejlesztésére.
Fotók: Végh Csaba

Ezt 10 millió forinttal egészíti ki a Tiszáninneni Református Egyházkerület. A pénzből felújítják a templom tetejét és egy belső lépcsőt is építenek, hogy a turisták megtekinthessék a műemlék tetőszerkezetét. Helyreállítják az ereszcsatornát és a legfontosabb statikai munkákat is elvégzik. A közakadozásból további javításokra kerülhet sor.

A pályázaton nyert pénzből nem futja például a csapadékvíz elvezetésére, a balesetveszélyes külső lépcsősorok helyreállítására, valamint az elektromos rendszer felújítására. A közadakozásból elsősorban ezeket a munkákat szeretnék fedezni. Az építést idén májusában kezdik. Ezért a Kriza Ákos, Miskolc polgármesterének fővédnöksége alatt álló, szélesebb körű közadakozást is ezekben a hónapokban tartják.

A Miskolc-Avasi Református Egyházközség április 26-án, pénteken este 6 órától jótékonysági estet szervez a Népkerti Vigadóba. A jótékonysági esten – melynek fővédnöke Csöbör Katalin országgyűlési képviselő, Pfliegler Péter, Miskolc alpolgármestere, valamint Csomós József, a Tiszáninneni Református Egyházkerület püspöke – fellép a Miskolc Dixieland Band, a Reményi Ede Kamarazenekar és a Miskolc-Diósgyőri Református Általános Iskola énekkara. A szervezők hangsúlyozzák: a templom felújítása nemcsak a református gyülekezet, de a város közössége számára is komoly jelentőséggel bír! 

Az avasi református templom egész Miskolc közössége számára fontos és jelentős történelmi-építészeti örökség, kiemelkedő műemlékegyüttes a mellette található harangtoronnyal és temetővel. Miskolc büszke lehet turisztikai szempontból is fontos emblematikus épületére.

református templom

Nem példa nélküli, hogy az itt élő polgárok összefognak egy jó ügy érdekében: a 15. században a város polgárságának adományai is hozzájárultak a gótikus templom felépítéséhez. Nem egészen száz évvel később ugyancsak a város lakóinak erőfeszítésével húsz év alatt épült újjá a templom az 1544-es tűzvészt követően. Ezt a hagyományt eleveníti fel most a Miskolc-Avasi Református Egyházközség. A közadakozással a templom újbóli felújítását segíthetjük.

További hírek

Olvasnivaló