Ugrás a tartalomra

Alakszai: Két év alatt negyven kilométernyi kerékpárút lesz Miskolcon – építés, nemcsak felfestés

minap.hu
Utoljára módosítva
2019. október 11. péntek 11:06
Jelentősen bővül Miskolc kerékpárút-hálózata. Emellett elkészült a Roll-Mi applikáció és program is, amely elsőként Miskolcon indul el. A letölthető alkalmazás a kerékpárúton közlekedőknek ad segítséget, – többek között az eligazodásban – emellett hasznos információkat szolgáltat a városnak a fejlesztésekhez, és nem utolsó sorban nyerni is lehet vele.
Fotó: Végh Csaba

A cél többek között a kerékpáros közlekedés népszerűsítése és az is, hogy csökkenjen Miskolcon a károsanyag-kibocsátása. Erről Alakszai Zoltán, Miskolc jegyzője beszélt. - Ezzel megfeleljünk azoknak a „zöld város” elveknek amelyeket minden programunk során igyekszünk a maximális mértékig figyelembe venni.  

„Gyalogutat is oda építünk, ahol kitaposták a füvet.”

- Ennél most mi továbbmentünk, az okos alkalmazás segítségével nyomon tudjuk követni, hogy merre szeretnek kerékpározni a miskolciak. Ahhoz, hogy a későbbiekben megalapozott terveket tudjuk készíteni, ez az applikáció megfelelő információkkal fog ellátni minket  – mondta Miskolc jegyzője. Hozzátette: ezt a kampány során sokan elfelejtik, hogy ahhoz hogy fejlesztéseket valósítunk meg, először is megfelelő információkra van szükségünk.

Nemcsak felfestés, kerékpárutak épülnek

- Eddig zömmel csak festett sávok valósultak meg a teljes projektcsomagból, az útépítések most kezdődnek. Összekötjük Miskolctapolcát Görömböllyel, és a déli városkapuval, egészen a 3-as út mentén, Mályi felé. Már épül a Bosch telephely és a Katalin utca közötti kerékpárút, amelynek lesz teljesen új építésű szakasza, és lesz kerékpársáv kialakítása is meglévő úton. Emellett kerékpárút épül a Komlóstető felől a Gózon Lajos utcától a Muhi, Szervezet és Tokaji Ferenc utcán át a vár térségében a meglévő kerékpárútba becsatlakozva. Út épül Harsány és Kisgyőr felé, ami része a Miskolc-Kisgyőr-Eger kerékpáros fejlesztési projektnek. És a hab a tortán, 700 millió Ft-ból kerékpárút épül a Diósgyőri vár és Lillafüred között. A 7,8 km-es szakaszból 2 km lesz csak festett sáv, 5,8 km vadonatúj, gépkocsi forgalomtól elzárt bicikliút épül – ismertette Alakszai Zoltán.

2020 évben megvalósuló beruházások összértéke 2.016.300.000 forint. Új építés hossza: 21.430 m. Felfestéssel megvalósítandó hossz: 17.633 m. A meglévő kerékpárút hálózatunk tehát összesen 39 km-rel bővül.

- Ez a fejlesztés lehetőséget biztosít arra, hogy még biztonságosabban közlekedjenek a kerékpárosok a városban – mondta Demeter Péter, Az MVK Zrt. vezérigazgatója. Hozzátette: igaz ez akkor is, ha tömegközlekedéssel utazunk, vagy akár egyéni közlekedők vagyunk személyautóval, motorral. Ez az infrastruktúrafejlesztés ebből a szempontból is nagyon fontos. Az MVK Zrt. ebben is partner – mondta, megemlítve többek a cég kerékpáros jegyét is, melyet a villamoson vehetnek igénybe az utazók.

Horánszky Árpád városfejlesztési referens, a projekt menedzsere arról beszélt, hogy az applikáció elsősorban a miskolciakat és a Miskolc környékén élőket célozza, akik bejárnak Miskolcra.  A rendszer minden olyan utat „figyel”, kvázi rögzít és mér, amely Miskolcról indul vagy Miskolcra érkezik. Ha valaki biciklivel jár be például Mályiból Miskolcra, jól tudja használni ezt az applikációt.

Mi az a Roll-Mi?

  • Egy saját fejlesztésű – de egyébként egy spanyol, jól bevált alkalmazás alapján készült -  miskolci kerékpáros applikáció

  • A neve Roll-Mi, és amellett, hogy méri a felhasználó által megtett távolságot, sebességet, megtakarított CO2 mennyiséget, még nyerni is lehet vele!

  • A város és számos helyi vállalat együttműködésének és felajánlásainak köszönhetően – a teljesítés függvényében persze – kisebb-nagyobb ajándékokat lehet majd nyerni a bringázással.

  • Az applikáción minden regisztrált felhasználó által megtett utat rögzítenek, és a különböző kategóriákban elért legjobb teljesítményt (egyéni, csapat), valamint a meghatározott távot elérőket tárgynyereményekkel jutalmazzák.

 

További információk ITT olvashatók. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!