Ugrás a tartalomra

Amikor még a Velencei Köztársaság is a magyar uralkodó lábai előtt hevert…

minap.hu
Utoljára módosítva
2019. szeptember 23. hétfő 17:34
A turini békekötés ratifikálását és egyben az olasz és a magyar kultúra találkozását eleveníti fel a Diósgyőri vár hétvégi programja.

Szeptember 28-án a közös történelmi emlékek látványosan elevenednek meg a királynék várában. A Diósgyőri Aranysarkantyús Lovagrend drámajátékkal idézi fel a történelmi eseményeket, a látogatók pedig dr. Lovász Emese régész előadását is meghallgathatják a témáról.

1381-ben a velencei dózse díszes kíséretével érkezett Nagy Lajos várába, hogy a hosszú háborúskodást lezáró  turini békekötést ratifikálja. Pompás öltözetű követek, szemet gyönyörködtető kincsek hirdették Velence nagyságát és behódolását a Lovagkirály előtt. Egy különleges történelmi pillanat volt ez, amikor Diósgyőr vára felkerült a világtörténelem térképére. A béke érdekében az itáliai Velence városa, évi 7000 aranyat volt köteles fizetni a magyar kincstárnak, valamint vásár- és ünnepnapokon köteles volt felvonni az  Anjou liliomos lobogót a Szent Márk téren. 

A Diósgyőri várban évről évre felelevenítik a békekötés körülményeit, és megemlékeznek a magyar történelem ezen időszakáról. Idén szeptember 28-án várják az érdeklődőket a témához kapcsolódó tudományos ismeretterjesztő előadással és hagyományőrző bemutatóval.

Programok:

11:15 dr. Lovász Emese régész előadása a velencei békekötésről 
13:15 a Diósgyőri Aranysarkantyús Lovagrend bemutatója 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!