Ugrás a tartalomra

Az '56-os forradalomról emlékeztek meg a Miskolci Egyetemen

Miskolc TV / minap.hu
Utoljára módosítva
2019. október 22. kedd 19:31
Az egyetem hallgatói ünnepi műsorral idézték fel az akkori történéseket. A forradalom a kampuszt is érintette: onnan indultak a miskolci megmozdulások, a hallgatók pedig az I-es előadóteremben fogalmazták meg 11 pontos követelésüket. Áldozatokat is követelt a forradalom az egyetemen. Két hallgató halálos találatot kapott, amikor leverték a forradalmat.
Képgaléria! Fotó: Mocsári László

Egyetemi hallgatók idézték fel az '56-os forradalom eseményeit a Miskolci Egyetemen. Az egyetem fontos szerepet játszott a szovjet megszállás ellen folytatott szabadságharcban. 1956-ban ugyanis innen indultak a miskolci megmozdulások és az I-es előadóteremben fogalmazták meg 11 pontos követeléseiket, többek között a Varsói Szerződésből való kilépést is.

Miskolcon 1956 október 23-a nem lehetett volna olyan jelentős, karizmatikus esemény, ha nem lett volna a városnak egyeteme - mondta Szendi Attila, aki az egyetemi könyvtár igazgatója, és beszélt az egyetem szerepéről az '56-os miskolci eseményekben. A miskolciak például először itt hallottak a budapesti történésekről, majd eldöntötték, hogy csatlakoznak a megmozduláshoz.

Október 26-án véres események zajlottak le Miskolcon, amelynek rendezésében az egyetemi ifjúság is aktívan részt vállalt. Ezt követően rendfenntartási célokkal felfegyverezték a hallgatókat. Ez az állapot november 4-ig tartott, amikor is a behívott szovjet csapatok lefegyverezték őket.

A megemlékezésen az egyetem egyik hallgatója arról beszélt, hogy neki, mint mai fiatalnak, mit jelent 1956. - Hittek valamiben. Hittek abban, hogy az az ügy, hogy szabadok legyünk és a jó életszínvonal nem elvont és elérhetetlen célok - mondta Tardi Roland, aki hozzátette, a pesti srácok mellett a miskolciak a bátor helyi egyetemista ifjúságot is ünnepelik. - Azokat, akik olyan huszonéves vagy akár fiatalabb fejjel, mint mi, szembe mertek nézni egy ekkora gépezettel, a kommunista államhatalommal egzisztenciájukat, életüket nem féltve.

Miskolcon a diákok és a munkások közösen tüntettek és vették át a város felett az irányítást egészen november 4-ig, amikor bevonultak a szovjetek. A forradalom leverésében két egyetemista vesztette életét. Az ünnepség után az egyetem rektora, a forradalom miskolci egyetemistáival koszorúzta meg az 1956-os emlékművet.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!