Ugrás a tartalomra

Az Avalon Ristorantéban járt a kovászolás nagymestere: Claudio Perrando

minap.hu
Utoljára módosítva
2019. július 18. csütörtök 12:10
Ugyan egész Európa az otthona lehetne, most mégis Magyarországon él a kovászolás és kenyérsütés egyik legkiemelkedőbb alakja Claudio Perrando. A világhírű pék ezúttal Miskolctapolcára látogatott, hogy az Avalon Ristorante pékjei és séfjei számára tartson egy gyors tréninget a tökéletes kovászról, dagasztásról és sütésről.

Claudio Perrando életútja rendkívül izgalmas, hiszen olasz és német gyökerekkel rendelkezik ám a sorsa végül Panamába vitte és ott talált rá igazi szenvedélyére a kenyérre. Előbb Panamában vette észre, hogy milyen gyatra minőségű, élesztőből készült kenyereket sütnek, majd később szembesülnie kellett azzal, hogy a helyzet sajnos Európában sem jobb. Bár abban talán mindenki egyetért, hogy a kenyér életünk és kultúránk egyik legalapvetőbb eleme, ennek ellenére a hagyományos technológiák szinte teljesen elvesztek és az iparosodás magával hozott egy hatékony, gyors és olcsó eljárást a kenyérkészítésben, ez azonban az előbbiekről szól és semmiképp sem a minőségről.

A kovászmesternek így az lett a küldetése, hogy megváltoztassa mindezt. Magyarországra Ormós Gabriella meghívása által került, aki a Jenői Pékség kovászasszonya és aki által az Avalon Ristorante is vendégül láthatta a kovászmestert egy két napos tréning keretében.

Az Avalon Ristoante fantasztikus, autentikus olasz konyhája mellett azzal is büszkélkedhet, hogy a messze földön híres svédasztalos reggelijéhez az Avalon Pékségéből kerülnek fel a friss, ropogós péksütemények, zsömlék, kenyerek. Az Avalon Ristorante csapatára pedig oly jellemző, hogy imádják a szakmai kihívásokat és szüntelenül keresik az újat, ezért is vesznek részt rendszeresen különböző versenyeken, illetve tréningeken. Így vették fel a kapcsolatot Ormós Gabriellával, akivel egy remek hangulatú workshopot csináltak végig egy évvel ezelőtt. Azóta viszont ahogy nőtt az Avalon Pékség kapacitása újra kellett gondolni az eddigieket, hiszen a minőségből nem akartak alább adni, ellenben kapacitást kellett növelni. Ennek kapcsán jött létre ez a mostani találkozó Claudioval, aki egy kétnapos tréning keretében az Avalon Parkban töltötte a hétvégét.

„Először nem csináltunk semmit csak leültünk beszélgetni, elmondtuk, hogy jelenleg mi hogyan történik nálunk, így Claudio felmérhette a terepet, az igényeket. A beszélgetésből már nagyon sok szakmai dolgot leszűrt. Azonnal lehetett látni, hogy egy nagyon profi, precíz, céltudatos ember, aki nem mások tudását csiszolgatja, hanem saját stílusa, saját technikája van. Rengeteg olyan apró szakmai trükköt mutatott, amiről sokan azt gondolnák, hogy semmiség, viszont mi tudjuk, hogy ami általában, az itt is igaz: a lényeg a részletekben van.” – mondta Szepesi Gábor, az Avalon Ristorante kreatív séfje.

A kovászolás mesteréről az is kiderült, hogy nagyon jó humorérzéke van, talán ennek és profizmusának köszönheti, hogy workshopjaira távoli országokból is elutaznak a szakma elszánt tagjai. Legközelebb Chilében tart egy mesterkurzust, az Avalon csapata pedig a Skanzenbe látogat majd el hozzá.

További hírek

Olvasnivaló