Ugrás a tartalomra

Az idősek, a gyerekek kevés időt töltsenek a szabadban

Miskolc Televízió/minap.hu
Utoljára módosítva
2021. január 12. kedd 13:53
Újra nőtt a légszennyezettség Miskolcon: a mérések szerint kifogásolt a levegő minősége. Emiatt a gyermekeknél, időseknél, a krónikus légzőszervi, illetve szív- és érrendszeri betegségben szenvedőknél enyhe légzőszervi tünetek jelentkezhetnek, vagy meglévő tüneteik súlyosbodhatnak. A szakemberek azt ajánlják, hogy aki teheti, csak kevés időt töltsön a szabadban.
Fotó: Végh Csaba

Miskolcon napok óta egészségtelen a levegő, a szálló por magas koncentrációja miatt, ez egy visszatérő probléma. A legszennyezes.hu oldalán látható, hogy a következő három napban, továbbra is egészségtelen marad a levegő minősége. A meteorológiai előrejelzés alapján pedig, nem várható jelentős javulás. Azon kívül, hogy érezhető, a porszennyezettség látszik is a levegőben.

Jelenleg három mérőállomás működik Miskolcon, a Búzatéren, Martin kertvárosban, és Görömbölyön. A Nagy Miskolc program részeként létrejött Life projekt pedig tovább segíti majd a szakembereket, hogy kiderítsék, pontosan hol, hogyan és mitől alakul ki a szmog. „A Life projektben Miskolcon 60 darab szállópor mérő eszközt fogunk kihelyezni, ezeknek a kihelyezés előkészítése már elkezdődött, a koronavírus és egyéb problémák miatt, csak az idén tavaszra fog megtörténni a telepítés.” - mondta el a Miskolc Televíziónak Nagy Dezső, a miskolci polgármesteri hivatal környezetvédelmi referense.

Hosszútávon jelentős káros egészséghatások jelentkezhetnek a rossz levegőminőség miatt, az érzékenyebb csoportoknál, mint a gyermekeknél, időseknél, krónikus szív- és érrendszeri, illetve légzőszervi betegségben szenvedőknél, és a várandós kismamáknál már rövidtávon tünetek mutatkozhatnak. „Szabad levegőn, minimálisat kell tartózkodni ilyenkor, aktív sporttól távol kell tartania magát mindenkinek, a sétálás is csak annyi ideig tartson, ameddig elvégzi az ember a legfontosabb dolgokat, de tartósabb, hosszabb sétákat, legalábbis a városi levegőn, ilyenkor nem ajánlott.” - ajánlotta dr. Szepessy Ildikó, tüdőgyógyász főorvos.

A rossz levegőminőség fő oka, a lakossági tüzelés, a helytelen fűtési szokások. „A nem megfelelő szénhasználata, rosszul tárolt tüzelőanyag, nedves fa, nyesedék, netalántán hulladék égetés, régi korszerűtlen tüzelőberendezés használata, és amit még el kell mondanunk az avar égetés is közre játszik.” - sorolta Szőllősi Katalin, a B.-A.-Z. Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály levegőtisztaság védelmi ügyintézője.

A levegőhigiénés index rendszere négy kategóriát tartalmaz: elfogadható, kifogásolt, egészségtelen és veszélyes. Sajószentpéteren veszélyes, Kazincbarcikán, Miskolcon, Putnokon és Tökölön pedig egészségtelen a levegő minősége.

 

További hírek

Olvasnivaló