Ugrás a tartalomra

Az Oscar-díjas, miskolci születésű forgatókönyvíróra emlékeztek

minap.hu
Utoljára módosítva
2019. szeptember 19. csütörtök 13:40
A CineFest programsorozatán belül idén is megkoszorúzták Pressburger Imre emléktábláját. Miskolci szülőházán, a Szentpéteri kapu 3. szám alatt 2007. szeptember 21-én helyeztek el emléktáblát. Azóta minden évben koszorúzással emlékeznek az Oscar-díjas forgatókönyvíróról, filmrendezőről és producerről. Pressburger Imre 1902. december 5-én született Miskolcon.
Fotó: Mocsári László

Pressburger Imre József néven született 1902-ben Miskolcon, zsidó felmenőkkel rendelkező család sarjaként. Édesapja Pressburger Kálmán ingatlanügynök volt, édesanyja pedig Kätherina Wichs. Édesapjának első házasságából már született egy lánya, édestestvére nem volt.

Tanulmányait a temesvári kollégiumban kezdte, ahol főként a matematika, irodalom és zene területén jeleskedett. Később tanulmányai során is matematikát és műszaki tudományokat hallgatott a prágai és stuttgarti egyetemeken, csak édesapja halála késztette az egyetem otthagyására.

Karrierjének építését újságírókét kezdte. 1920-as években kezdett forgatókönyveket írni. 1926-ban Berlinben kezdett az UFA stúdiónál dolgozni dramaturgként. A nácik hatalmának növekedése miatt döntött úgy, hogy Párizsba utazik, ahol folytatta forgatókönyvírói tevékenységét.

1935-ben lépett Anglia földjére, ahol elhatározta, hogy letelepszik és 1938-ban nevét Imréről Emericre változtatta. Angliában egy kis magyar filmes közösségre talált, akik szintén az üldöztetés elől mentek Angliába. Köztük volt Korda Sándor, a London Films tulajdonosa, aki forgatókönyvíróként alkalmazta Pressburgert. Szintén Angliában találkozott Michael Powell-lel, akivel együtt dolgozott a The Spy in Black című 1939-es filmen. Párosuk az akkori brit filmek legjavát készítette. 1943-ban közös produkciós céget alapítottak, az Archers Filmet. Pressburger 1946-ban kapta meg az angol állampolgárságot.

1988-ban halt meg angliai otthonában tüdőgyulladás következtében.

 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!