Ugrás a tartalomra

BBC: Miskolcra kerülhet egy angliai Bosch-üzem

minap.hu
Utoljára módosítva
2019. május 29. szerda 09:48
A BBC írt róla először, hogy a Bosch Magyarországra, egészen pontosan Miskolcra hozná a Stowmarketben lévő kertészeti szerszámokat gyártó üzemét. Ezzel újabb 140 munkahelyet hozhat létre a multinacionális cég a borsodi megyeszékhelyen.

A BBC-nek azzal indokolták a döntést, hogy az erősödő verseny miatti gazdasági nyomás indokolja az átszervezést, és hogy nem a Brexit miatt költöztetnék át a gyárat Magyarországra, Miskolcra.

A cég közleményében azt is írta, hogy a helyi gyár az utóbbi években nehéz üzleti feltételek között működött, és hogy hiába próbálták csökkenteni a költségeket és növelni a hatékonyságot, nem tudtak javítani a helyzeten.

Hogy költséghatékonyabbá tegyék a gyártást, Miskolcra költöztetnék tehát a kertiszerszám-gyárat, Stowmarketben pedig a kutatási részleg maradna.

Fotó a nagy-britanniai üzemből. Forrás: www.eadt.co.uk

Megkerestük a magyarországi Bosch-csoportot is, az alábbi közleményt juttatták el szerkesztőségünkhöz:

„A Robert Bosch Power Tools GmbH javaslatot jelentett be a stowmarketi (Egyesült Királyság) elektromos kéziszerszámgyár átszervezésére. A telephelyen 250 fő foglalkozik a kerti eszközök gyártásával és fejlesztésével. A javasolt átszervezés 2019 végétől várhatóan legfeljebb 140 munkahelyet érintene a gyártási területen.”

Mint írják, a stowmarketi gyár már hosszú évek óta üzleti nehézségekkel küzd, a kerti szerszámok piacán fokozódó verseny okozta gazdasági nyomás miatt. A helyzet a költségcsökkentő és a hatékonyságot javító intézkedésekkel sem javult kellő mértékben.

A javaslat szerint a költséghatékonyabb működés miatt a kerti szerszámok gyártása a miskolci elektromos kéziszerszámgyárba kerülne át.

Az üzletág az otthon- és kertrészlegének termékeit, valamint az egyéb Power Tools egységek termékeinek nagy részét egyébként már most is Miskolcon gyártják. Így kihasználhatók a termékcsoportok közötti műszaki kapcsolódások és a gyártási műveletek méretgazdaságossági előnyei – húzzák alá a minap.hu-nak eljuttatott közleményben.

A Robert Bosch Power Tool Elektromos Szerszámgyártó Kft. 2001 novemberében alakult Miskolcon. Mára nem csupán a cégcsoporton belül, hanem a régióban is meghatározó tényezővé vált, világszerte a Bosch legnagyobb kéziszerszámgyára lett. A mára több mint 38 ezer négyzetméter területű és több mint 2500 munkavállalót foglalkoztató üzem elektromos kéziszerszámok fejlesztésével és gyártásával foglalkozik.

További hírek

Olvasnivaló