Ugrás a tartalomra

Begyógyították a Bükk sebeit

Muntyán Bernadett
Utoljára módosítva
2020. február 08. szombat 17:46
Csaknem 20 ember gyűlt össze a perecesi végállomáson, hogy a szombat délelőttjét a Bükk szépítésének szentelje.
Beregi László képgalériája!

„Varázsoljuk az ország legtisztább hegységévé a Bükköt!” – vallja Serbán Zsolt bükktisztasági nagykövet, aki 2018 decemberétől szervez a szombatihoz hasonló bükki szemétszedést. A Bükki Kéktúra közel 300 méteres szakaszát vették górcső alá a bükktisztasági nagykövet és önkéntesei. Az összegyűjtött szemetet levitték a végállomáshoz, ahonnan autóval elszállították a megfelelő helyre.

– 22 éve túrázok, így nagyjából látom, hol szemetes a Bükk, illetve kapom a füleseket a túratársaktól is, hogy hová érdemes szemétszedést szervezni – tudtuk meg Serbán Zsolt szervezőtől. Mint mondta, minden szemétszedés előtt ő bejárja a terepet, és felméri, mire van szükség, illetve azt, mennyi szeméttel kell számolniuk.

– Szoktam én is túrázni, és mindig szúrja a szemem, ha szemetet találok az erdőben. Ilyen szervezett szemétszedésen még azonban nem voltam korábban. Serbán Zsolttal közösen szerveztük meg ezt a mai szemétszedést, és mindenképpen szeretnénk a várossal együttműködve a későbbiekben is folytatni – mondta el portálunknak Bazin Levente önkormányzati képviselő, az indulás előtt.

Esztergályos Gusztáv már korábban is részt vett a mostanihoz hasonló tisztító túrán. – Mindig is szívem csücske volt a Bükk, de sajnos sokszor találkozom azzal a problémával, hogy tele van szeméttel. Azonban, ha van egy ilyen ember, mint Zsolt, aki ezt megszervezi, akkor csatlakozni kell, és tenni kell azért, hogy kevesebb szemét legyen – fogalmazott.

„Mivel mi is sokat kapunk az erdőtől, rendszeresen túrázunk és gyógyulunk benne, ezért úgy gondolom az a minimum, hogy visszaadunk neki egy kicsit azzal, hogy meggyógyítjuk egy-egy apró sebét, mert ezek a szemétkupacok sebek a természetben. Mindig megakasztja az embereket az a gondolat, hogy ha nem én dobtam el, akkor miért én szedjem össze, de ha ezen túllendülnénk, sokkal hatékonyabb megoldás lenne” – emelte ki Vaszkun Anita terápiástúra-vezető.

A Magyarországi Tisztasági Nagykövet Egyesület keretein belül valósul meg a szemétszedés, aminek folytatását február 22-ére tervezik: a Bükki Kéktúra következő szakaszát fogják akkor megtisztítani, az Adriántelep előtti részt. Nagyjából ugyanekkora területet fognak akkor megtisztítani, de Serbán Zsolt szerint ott sokkal több szemét van, 4-5 köbméter biztos lesz.

Fotó: Serbán Zsolt

További hírek

Olvasnivaló