Ugrás a tartalomra

Buga Jakab és társai: városi túra szombaton, 30 évnyi távlatból

minap.hu
Utoljára módosítva
2019. november 06. szerda 02:31
Műszakváltás vagy rendszerváltás? Nem tudjuk, az 1980-as évek végén felmerült-e így valakiben is a kérdés, de a két kifejezés egymás mellé emelése jelképes. Az ezekben a hetekben zajló programsorozat viseli a címet, amely a három évtizeddel ezelőtti világot igyekszik megidézni - nem a politikai avagy társadalmi változásokat, hanem a kultúráét. Azon belül is célkeresztben az underground.

Az 1990 előtti és utáni évek legendás, ha úgy tetszik, kultikus miskolci vendéglátóhelyeit járja végig az Észak-Keleti Átjáró Egyesület túrasorozata. Az első alkalommal a Vasgyárból indulva a Black Mici, a Tokaj, a Vian és társaik kerültek terítékre (mellettük a Vasas, a Bartók művházak, stb.), most pedig a Tetemvártól a Kisavasig tart a szombat délutánra meghirdetett városi séta. A 16.30-ra a Petőfi szoborhoz meghirdetett találkozó után az érdeklődőket a túravezetők irányításával a közeli Buga Jakab "romkocsmához" (pontosabban maradványaihoz) látogatnak, annak korabeli sztorijait felidézve, majd a belvároson átvágva az egykori Nightmare, Törpe és egyéb sörözők, a Tátra Bob Club és hasonló avasi helyek emlékezetét próbálják feltárni, megőrizni, értékelni. Mit jelentettek ezek az italozók, koncerthelyszínek, beszélgetős placcok anno, és milyen a "történelmi" megítélésük az utókor szemszögéből. Mindenki elmesélheti ezekről a saját sztorijait.

A Műszakváltás - Rendszerváltás programsorozat zárása majd november 30-án következik, kiállítással, koncertekkel, előadásokkal, szerzői esttel (a "Privát félmúlt Miskolcon" kötetek kapcsán). További friss információk a Facebookon vagy az atjarok.hu weboldalon nyerhetők.

 

További hírek

Olvasnivaló