Ugrás a tartalomra

CineMis - X. Mozinet Filmnapok a Béke Art Moziteremben

Utoljára módosítva
2020. október 20. kedd 16:29
A válogatásban nyolc alkotás szerepel, amelyeket akár hónapokkal a hazai mozibemutató előtt tekinthetünk meg.

A X. Mozinet Filmnapokat Budapesten és további 14 magyarországi városban, köztük Miskolcon rendezik meg október 22. és 25. között a Művészetek Házában. Ezúttal is a legnagyobb nemzetközi filmfesztiválok – Sundance, Velence, Berlin és Cannes - címeiből állt össze a program - tudtuk meg a városháza sajtóközleményéből. Az idei filmek:

Gunda

Feliratos fekete-fehér norvég-amerikai dokumentumfilm, 93 perc, 2020

Rendező: Victor Kossakovsky

Gunda egyike a világon élő egymilliárd sertésnek. Ő is pusztán azért született meg, hogy beteljesítse azt a sorsot, amit az emberi civilizáció szánt neki: utódokat szüljön, majd élelemként szolgáljon. Gunda azonban erről mit sem sejt, számára idilli környezetben neveli malacait a tanya többi állata között, minden egyes nappal közelebb jutva az elkerülhetetlenhez.

A Gunda egyszerre intim portré egy állatcsaládról és megdöbbentő erejű, szöveg nélküli dokumentumfilm, amely különleges vizuális megközelítéssel tesz fel súlyos morális kérdéseket.

A beszéd

Le discours

Feliratos francia vígjáték, 87 perc, 2020

Rendező: Laurent Tirard

A 35 éves Adrien éppen halálra unja magát a családi vacsorán: ma este is minden ugyanúgy történik, ahogy a megelőző ezer alkalommal. Unalma váratlanul pánikba fordul át, amikor leendő sógora felkéri, hogy tartson beszédet közelgő esküvőjükön. Adrien nincs olyan állapotban, hogy esküvői beszédet tartson. Barátnője nemrég szakított vele, őt pedig csak az érdekli, hogy visszaszerezze.

Wendy

Feliratos amerikai fantasztikus film, 115 perc, 2021

Rendező: Benh Zeitlin

A négy Oscar-díjra jelölt A messzi dél vadjai rendezője hosszú kihagyás után tért vissza, és az előző film spirituális folytatásaként újabb, képzelet és valóság határán egyensúlyozó történetet tár elénk. Wendy édesanyja naphosszat pincérnőként robotol az amerikai dél egy lepukkant kocsmájában, hogy eltartsa három gyermekét. A nő fiatalon lemondott az álmairól, Wendyt azonban még hajtja a letörhetetlen kalandvágy. Megismerkedik Peterrel és barátaival, akikkel mágikus utazásra indulnak az örökké tartó gyerekkor reményével kecsegtető, mesebeli trópusi szigetre. Amikor Wendyben később felébred a honvágy, kiderül, hogy a hazatérés szinte lehetetlen.
Benh Zeitlin rendező ezúttal Pán Péter történetét értelmezte át Wendy szemszögéből, egyértelműen a felnőtt közönség számára adaptálva.

Sweat

Feliratos lengyel-svéd film, 100 perc, 2021

Rendező: Magnus von Horn

Cannes 2020-as válogatásának egyik legnagyobb visszhangot kiváltó filmje, a Sweat egy letaglózó, rendkívül őszinte és aktuális betekintés egy influenszer életébe. Sylwia mindent a maximumon pörget, teljes életét az edzőteremben és az online térben éli. A látszólagos tökéletesség felszíne alatt azonban meg nem értettség, elzárkózás, magány és szeretetéhség rejtőzik, amit egy idő után már nem tud elrejteni a külvilág elől.

Berlin, Alexanderplatz

Feliratos német-holland-francia-kanadai film, 183 perc, 2021

Rendező: Burhan Qurbani

Francis nyugat-afrikai menekült. Amikor valahol Dél-Európában partra sodorja a tenger, elhatározza, hogy ezentúl rendes életet él. De a mai Berlin, ahová végül eljut, ugyanolyan kíméletlen egy hontalan, munkavállalási engedéllyel nem rendelkező emberrel szemben, mint Franz Biberkopf bérmunkással szemben volt Döblin klasszikus regényében. Francis kezdetben még visszautasítja az ajánlatot, hogy drogot áruljon a Hasenheide parkban, ám lassacskán mégis egyre inkább neurotikus szállásadója, a bűnöző Reinhold befolyása alá kerül. Amikor megismeri Micit, az eszkortlányt, Francisnak életében először van része egy kis boldogságban. Qurbani filmeposza Fassbinder változatára is emlékeztet, a társadalomról és a kívülállásról szól, komor utazás „a lélek sötét éjszakájába“ és persze a 21. századi sűrű atmoszférájú Berlinbe.

Sarlatán

feliratos cseh-ír-szlovák-lengyel film, 118 perc, 2020

Rendező: Agnieszka Holland

Korát megelőző orvosfenomén, vagy az emberek jóhiszeműségével játszó kuruzsló? A csehszlovák gyógynövényszakértő, Jan Mikolášek emberek millióit gyógyította, akiknek nem volt pénze vagy lehetősége arra, hogy valódi orvosokhoz forduljanak. Tudásának felsőbb körökben is híre ment, többen többféleképpen próbálták ellehetetleníteni a munkáját – legyen szó a fasizmus éveiről, vagy az azt követő kommunizmusról.

A történelmi tablók szakavatott rendezője, Agnieszka Holland (Európa, Európa, Sötétségben) ismét egy kevésbé ismert életutat tár a közönség elé. A Sarlatánban Mikolášek sikerekben és bukásokban gazdag életén keresztül azonban nem egyetlen sors, hanem a XX. századi Kelet-Európa korszakai és gondolkodásmódja tárul elénk.

Amíg tart a nyár

feliratos ausztrál film, 118 perc, 2020

Rendező: Shannon Murphy

A 16 éves Milla és 23 éves Moses látszólag két külön univerzum. A lány zeneimádó mintadiák, a fiú izgalmas, ugyanakkor felelőtlen, lecsúszott junkie. Milla középosztálybeli szülei aggódva nézik a bimbózó románcot, bármiféle rosszallás vagy tiltás helyett mégis megengedők maradnak. Lányuk halálos beteg, számára Moses nem csak az első, hanem egyben az utolsó szerelem is.

Shannon Murphy bemutatkozó rendezése egyszerre erőteljes, drámai és megdöbbentően humoros megközelítése egy letaglózó témának.

DAU. Natasha

feliratos német-ukrán-angol-orosz filmdráma, 138 perc, 2021

Rendező: Ilya Khrzhanovskiy, Jekaterina Oertel

A Dau. Natasha főszereplője Natasha, az Intézet kantinjának vezetője. Minden este berúg, undokul bánik a beosztottjával, a már fent említett Olgával. Egy este lefekszik egy francia kutatóval, aki vendégségbe érkezett az Intézetbe, emiatt másnap megkínozza és együttműködésre kényszeríti a titkosrendőrség.

Az előadásokra jegyek foglalhatók a www.cinemis.hu honlapon vagy elővételben vásárolhatók a mozi jegypénztárában, nyitvatartási időben (minden nap 15:00-20:00 között a Rákóczi utca 5. szám alatt).

További hírek

Olvasnivaló