Ugrás a tartalomra

Csak 2 pozitív esetet találtak eddig az országban az orvosegyetemek

index.hu
Utoljára módosítva
2020. május 13. szerda 09:11
A négy magyar orvosi egyetem által eddig elvégzett 8276 torokváladék vizsgálatból (PCR) mindössze 2 pozitív eredmény született, az első 1524 vérmintán pedig 9 embernél (0,6 százalék) mutatták ki, hogy már átesett a koronavírus fertőzésen - jelentette be a H-UNCOVER országos vizsgálat részeredményét Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora egy online konferencián – írja az Index.
Koronavírus-teszthez vesz mintát a Semmelweis Egyetem szakembere a szűrőprogram keretében a székesfehérvári Alba Regia Sportcsarnok Sportorvosi rendelőjében 2020. május 12-én. Fotó: MTI/Vasvári Tamás

Eddig a mintába kiválasztott 17 778 ember 49 százalékát sikerült letesztelni. A részeredmények statisztikailag a következőket mutatják:

  • 8 284 165 lakos között jelenleg 243 és 7230 aktív fertőzött lehet
  • Magyarországon az átfertőzöttek becsült száma 22 399 és 92 624 között lehet (2,7 ezrelék és 1,1 százalék között)

Átfertőzöttek száma: Amennyiben ez lenne a teljes reprezentatív minta, akkor ez a 14 évnél idősebb lakosságra vonatkozóan azt jelentené, hogy az átfertőzöttség gyakorisága 95 százalékos biztonsággal 2,7 ezrelék és 1,1 százalék közé esne.

Ezek a részeredmények csak a 14 évnél idősebbekre, és a nem idősotthonokban vagy más intézetekben élőkre vonatkoznak. Azt mutatják, hogy

MAGYARORSZÁGON ALACSONY A FERTŐZÖTTEK SZÁMA, ÉS NEM LEHET NYÁJIMMUNITÁSRÓL BESZÉLNI.

Ez egyfelől jó hír, másfelől viszont óvatosságra int, hiszen ha a koronavírus járvány ősszel ismét felerősödik, a magyar lakosságnak csak nagyon kis hányada rendelkezik majd természetes immunitással. 

489 településen vizsgálnak embereket

Április 28-án jelentették be, hogy a négy magyar orvosi egyetem országos szűrést indít. A reprezentatív vizsgálat célja annak megállapítása, hogy a lakosság milyen arányban fertőződhetett meg a koronavírussal, és hányan szerezhettek védettséget.

A Központi Statisztikai Hivatal által készített reprezentatív minta alapján 17 778  ember kapott értesítést a vizsgálatra. A mintába csak olyan 14 éven felüliek kerültek, akik magánháztartásban laknak, tehát nem élnek idősotthonban vagy más intézetben. A kiválasztott alanyoknak egy kérdőívet kell kitölteniük, majd a páciens garat- és orr váladékából vett mintán PCR-tesztet végeznek, a levett vérből pedig a szervezet vírusra adott lehetséges immunválaszát mutatják ki.

A vizsgálatba az ország 489 településéről választottak ki alanyokat, köztük az összes budapesti kerületből. Az alanyokat a négy orvosi egyetem munkatársai tesztelik le rendelőkben, járóbeteg ambulanciákon, szűrőbuszokon végezték, de kérésre autóval is kimennek a helyszínre. A vizsgálatokat mintegy 1500 orvos, ápoló, asszisztens, orvostanhallgató és doktorandusz végzi.

Az alanyok 14 százaléka nem akar tesztelést

Eddig a kiválasztott alanyok 49,2 százalékát sikerült tesztelni. 2607-en (14,7 százalék) jelezték, hogy nem kívánnak részt venni a vizsgálaton. 1589 emberről nincs információja a kutatóknak, 1875 embert nem sikerült elérni, 505 ember elhunyt vagy külföldön tartózkodik, mondta az online konferencián Merkely Béla, a kutatást koordináló Semmelweis Egyetem rektora. A május 14-ig tartó vizsgálat akkor tud sikeres lenni, ha legalább a mintába bekerült emberek 70 százalékát (12 400 ember) le tudják szűrni. Biztató, hogy a kutatók már 11 302 kitöltött kérdőívet (63,5 százalék) kaptak vissza. 

A részvételi hajlandóságban jelentős eltérések vannak az ország települései között. Révfülöpön például a kiválasztott alanyok 100 százaléka, Csopakon 98 százaléka vett részt, de 90 százalék feletti volt a részvétel a Győr-Moson-Sopron megyei Ivánban, Lébényben és Farádon is. 

Az első országos tesztelés végeredményét május végén hozzák nyilvánosságra. A reprezentatív vizsgálatot még legalább kétszer megismétlik. A következő tesztelést várhatóan szeptemberben végzik.

Programok

Jelenleg nincsenek programok!