Ugrás a tartalomra

Csak az alapvető élelmiszereket ne! Tisztességesen is működhet a kereslet-kínálat

minap.hu
Utoljára módosítva
2020. március 26. csütörtök 11:12
Az egyes üzletekben megemelt élelmiszerárakat sok család nem tudja megfizetni, ugyanakkor a szolgáltatási szektorban nincs otthon végezhető munka, vagyis a kereskedők is ki vannak téve a járvány okozta mindennapi veszélyeknek. Ők sem tudnak ma szabadságra menni, ahogy a szociális és az egészségügyi terülten dolgozók sem. Létezhet azonban megoldás.

- Mi semminek nem vittük fel az árát, egy forinttal se. Nálunk annyi az ára mindennek, mint ami januárban volt, nem vagyunk tisztességtelenek – mondja Szakács Imréné fűszerbolti eladó. Szerinte ebben a helyzetben ugyanis tisztességtelen, ha valaki nagyon felveri az árakat és pont ilyenkor, a veszélyhelyzet okozta nehézségek közepette használják ki az embereket. A Hunyadi utcában lévő kisboltban egyelőre így reagálnak a megváltozott helyzetre.  

Mértékletesség

Miskolc polgármestere korábban közleményben is kérte a kereskedőket, árusokat, hogy figyeljenek a mértékletességre, miután több jelzés is érkezett az önkormányzathoz, hogy a koronavírus-járvány miatt sok kereskedő megemelte az élelmiszerek árát. Miközben a kereskedők is nap mint nap dolgoznak, éppen ezért  minden olyan munkavállalónak is köszönetet mondott Veres Pál, aki most is helytáll a szolgáltatási szektorban. Ugyanakkor arra kérte őket, legyenek tekintettel vásárlóik nehéz helyzetére, indokoltnál nagyobb árakat ne szabjanak az alapvető élelmiszerek esetében.

Akik a hivatalt keresték, azok önkormányzati intézkedést kértek, hogy a város valamilyen módon szabályozza az árakat. Ez azonban nem önkormányzati hatáskör, ebben a témában nincs intézkedési jogköre egy város vagy egy település vezetőjének.  

Nemzetközi példák

Európa több országában is hasonlóan reagált a piac a járványra. Szakértők ott is azt kérték a boltosoktól, hogy az alapvető élelmiszerek árát próbálják meg kordában tartani és csak a többi áruféleségnél érvényesítsék az áremelést.

 

 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!