Ugrás a tartalomra

Csaknem 30 millió forint értékű, csúcskategóriás, világszínvonalú hangversenyzongorát kapott a szimfonikus zenekar

Miskolc Tv/minap.hu
Utoljára módosítva
2019. október 02. szerda 13:23
A zene világnapját (október 1-jét) egy világszínvonalú hangversenyzongora átadásával ünnepelte meg Miskolc. Kedden este a Kamaraszínházban a Bartók Plusz Operafesztivál egy Bartók zenés színházi esttel készült, ahol a közönség meghallhatta a hangszerek királynőjének hangját.
Fotók: Végh Csaba

A zene világnapi „Bartók titkos színháza" című zenés színházi est előtt igazi meglepetésben volt része a miskolci közönségnek: a Miskolci Szimfonikus Zenekar egy világszínvonalú, csúcskategóriás YAMAHA CFX típusú hangversenyzongorával gazdagodott.

Szászné Pónuzs Krisztina, a zenekar igazgatója köszönetét fejezte ki a város felé az összefogás miatt, amivel a zenekar több évtizedes álma válhatott valóra.

Nagy szükség volt már erre a zongorára – mutatott rá Kesselyák Gergely. A Bartók Plusz Operafesztivál igazgatója kiemelte: a fesztivál az elmúlt években már nem használta a miskolci hangversenyzongorát, mert nem felelt meg a nemzetközi standard-eknek. – Tehát erre valóban nagy szükség volt, ez a zongora már ki tudja szolgálni egy európai nagyváros zenei életét – fogalmazott. Megtudtuk azt is, két konkurens modell játszik New York-tól Moszkváig minden nagyszínpadon, és ebből az egyik ilyen csúcsmodell itt van Miskolcon. Ennek az operafesztivál is élvezője lesz – biztosította a miskolciakat.

Egy zongoraverseny alatt sok száz és ezer leütés, sok száz és ezer hang csendül fel – ezt már Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár mondta. Beszédében kitért a zongora kialakulására, arra, hogy milyen régóta áll az ember kifejező erejének és alkotói szándékának szolgálatában, és a zongora szó eredetéről, valamint jeles zongoristákról is szólt. „A Miskolci Szimfonikus Zenekarnak hoztuk ezt a zongorát örökös használatra. Hiszem, hogy egy fantasztikus, tökéletes, teljes értékű hangszert tudtunk Miskolcnak adni” – zárta szavait az államtitkár.

A zene világnapját nem kisebb eseménnyel ünnepelte Miskolc, mint egy minden szempontból világszínvonalú hangszer átadásával. – Ez a nagy értékű, több tízmillió forint értékű zongora egy sikeres együttműködésnek, és sok ember támogató hozzáállásának köszönhetően került városunkba. A jövőben pedig a Miskolci Szimfonikus Zenekar művészeti munkáját erősíti, most pedig az előadáson mutatkozik be először – hangoztatta Alakszai Zoltán jegyző.

„A zene a káoszból rendet teremt, a ritmus a széttartót egységbe fogja, a melódia a megszakítottat folytonossá varázsolja, a harmónia az össze nem illőket összeegyezteti” – idézte Yehudi Menuhin szavait (akinek a kezdeményezése nyomán ünnepelhetjük a zene világnapját október 1-jén – a szerk.).

– A harmónia, a kultúra várost formáló erő. A kultúra a városiasság legfőbb bizonyítéka – emelte ki a jegyző. Hozzátette: ahogy egy zongorát minden fellépés előtt újra kell hangolni, úgy kell városunk szellemi életében is időről időre elvégezni a finomhangolást: nem elég csak a hagyományokra hivatkozni, hanem folyamatosan újítani kell.

Alakszai Zoltán a jövőről is beszélt: az előttünk álló években három fontos évforduló vár ránk, miskolciakra. „A Bartók Plusz Operafesztivál jövőre húszéves lesz (1.), színházunk 2023-ban ünnepli fennállásának 200 éves évfordulóját (2.), és 2024-ben lép huszadik évébe a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál (3.).” Ezeket az ünnepi pillanatokat arra kell felhasználnunk, hogy erősítsük Miskolc nemzetközi pozícióját, és olyan támogatókra találjunk, akiknek közreműködésével megtehetjük ezt – fogalmazott. Tevékeny, kreatív, alkotó emberekre van szükség, akik munkájukkal gazdagítják a közgondolkodást, inspirálják a hely szellemiségét, Miskolc kulturális életének versenyképességét. Zárásként hozzátette: a „mai ünnepi este is kifejezi azt az elkötelezettséget, amelyet Miskolc jövőjéről, kulturális és társadalmi életéről gondolunk, érzünk, és teszünk.”

Az új hangversenyzongora csúcskategóriájú és csaknem 30 millió forintba került. Beszerzése összefogás eredménye és a kulturális államtitkárság is támogatta. Ilyen zongorából eddig kettő van az országban: az egyik a zeneakadémián és ez, amely a jövőben a Miskolci Szimfonikus Zenekar művészeti munkáját erősíti.

A zongorát Selmeczi György Kossuth- és Erkel-díjas zeneszerző, zongoraművész szólaltatta meg először, az előadás előtt.

További hírek

Olvasnivaló