Ugrás a tartalomra

Csúcson a lakásépítés Miskolcon

Privátbankár
Utoljára módosítva
2019. május 14. kedd 09:27
Több mint kettőszáz új lakás épült Miskolcon 2018-ban, az átlagos négyzetméterár elérte a 319 ezer forintot – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb, 2018 lakáspiacának egészét áttekintő elemzéséből.

A Privátbankár írta meg, hogy az elemzés rámutatott: Győr és Budapest – valamint a szakportál szerint is meglepő módon Balatonlelle és Biatorbágy – után Miskolcon épült a legtöbb új lakás az országban tavaly, szám szerint 229. Ezek átlagos négyzetméterára 319 ezer forint.

Az újépítésű lakás a – panellakás mellett – az ingatlanpiac slágere, annak ellenére, hogy az ára Budapesten átlagosan 20-40 százalékkal meghaladja a környéken lévő használt lakások négyzetméterárait, míg országosan, településtípustól és régiótól függően ennél nagyobb is lehet a különbség.

Minden bizonnyal rengeteg még a kiaknázatlan lehetőség az ingatlanfejlesztések esetében, hiszen az újépítésű lakások rendkívül koncentráltan épülnek. A tavaly értékesítési céllal épített 9500 ingatlan fele hat budapesti kerületben és tíz vidéki városban valósult meg.

„Számos olyan terület van még az országban, ahol az adottságok kedvezőek a nagyobb szabású ingatlanfejlesztésekhez, ugyanakkor ezek végigviteléhez a 27 százalékos áfa visszaállítása jelentheti a fő akadályt. Az újépítésű projektek átadása idén és jövőre tetőzhet, amely akár 10-15 százalékos áremelkedéssel is párosulhat. Ez pedig a használt lakások árát is magával húzza”– véli Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

2015-höz képest a használt lakások árai 30 százalékkal nőttek, míg a legnagyobb épületállománnyal bíró főváros részesedése a használtlakás forgalomból évről évre csökkent: tavaly már csak az adásvételek 22 százaléka történt Budapesten, pedig három évvel ezelőtt még 30 százalékuk. Ennek számos oka lehet, kezdve a budapestiek agglomerációba költözésétől egészen a megyeszékhelyek vagy kisebb települések piacának élénküléséig.

Legutóbb tíz éve volt olyan magas a községek piaci részesedése, mint tavaly, mivel 2018-ban minden negyedik lakóingatlan kistelepülésen cserélt gazdát. Sőt, a különböző állami támogatások további, területi egységekhez igazított kibővítése tovább is növelheti ezt az arányt az elkövetkezendő években.

(Privátbankár)

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!