Ugrás a tartalomra

Egy vérből vagyunk! – Jótékony futás

minap.hu
Utoljára módosítva
2019. június 25. kedd 14:45
Véradással egybekötött jótékony futást rendeznek mintegy egy héten át a Vereckei-hágótól indulva Budapestig. Cél, hogy felhívják a figyelmet a véradás fontosságára és a határon túli gyermekotthonban élők megsegítésére.
Fotó: Végh Csaba

Két ultrafutó, Sperka Tamás és Nárai Balázs ötszáz kilométert vállalt csaknem egy hét alatt, hogy segítsen az Országos Vérellátó Szolgálatnak, aminek szervezői már nem először rendezték meg a véradással egybekötött futást. A két sportolóhoz Miskolcon Deák Bárdos Mihály Európa-bajnok birkózó és utánpótlás sportolók csatlakoztak. Rakaczki Zoltán sportért felelős polgármesteri biztos szerint külön öröm, hogy gyerekek is részt vettek a jótékony futásban. – Jó érzés látni, megtapasztalni, hogy Miskolc aktív részese egy határon átnyúló nemes kezdeményezésnek. Városunk kiemelt stratégiai ágazatként kezeli a sportéletet – emlékeztetett Rakaczki Zoltán. – Külön öröm, hogy a futókhoz a Gyarmati Dezső Sport Általános Iskola tanulói csatlakoztak.  Miskolc sportolói mind a csapat-, mint az egyéni sportélet területén, hazai és nemzetközi versenyek szintjén egyaránt jól teljesít – mondta a polgármesteri biztos.

Deák Bárdos Mihály úgy nyilatkozott, annyi mindent kapott a sporttól, hogy nagyon szívesen áll minden olyan ügy mellé, ami a sportért van. – Főleg ha az jótékony célú – hangsúlyozta a sportoló, aki a futás után véradóvá is lett.

A futók felhívására a váradók folyamatosan érkeztek a Megyeházára. A helyszín este hat óráig várta azokat, akik vérüket adják mások életéért. A megyei közgyűlés számára nem volt kérdés, hogy az ügy mellé állnak.

- A megyei önkormányzat múltjában a gyermekvédelem is természetesen ott van, ennek a jótékonysági futásnak pedig van egy gyermekvédelmi szála is, hiszen a ráti gyermekotthon érdekében történik mindez - nyilatkozta a Miskolc Televíziónak Kovács János főjegyző.

 

A nyári időszakban különösen nagy szükség van a vérre – erről már Nagy Sándor az Országos Vérellátó Szolgálat szakmai főigazgató-helyettese beszélt. – Egy átlagos napon általában 1600-1800-an adnak vért, a nyári hónapokban azonban kevesebben mennek el véradásra a nagy meleg, a szabadságok és a sokakat érintő allergiaszezon miatt.

Gui Angéla, a rendezvény ötletgazdája elmondta, először egy kárpátaljai gyermekotthonban álltak meg, aminek az udvarán nemrég épült egy kápolna. – Ennek a felavató ünnepségén voltunk, majd a felvidéken is megálltunk, ahol találkoztunk a rendezvény fővédnökével, Herczegh Anitával, aki Magyarország köztársasági elnökének a felesége.

Mint elmondta, az Országos Vérellátó Szolgálat holnapra még Egerbe szervezett egy véradást, majd a futók szerdán érkeznek meg ötszáz kilométer megtétele után Budapestre.

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!