Ugrás a tartalomra

Egyezség az ÁFA-csalókkal

minap.hu
Utoljára módosítva
2020. január 13. hétfő 13:14
Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség vádat emelt hat személy ellen költségvetési csalás, csődbűncselekmény bűntette és hamis magánokirat felhasználás vétsége miatt.

A vád szerint az egyik vádlott ügyvezetése alatt működő elektronikai termékekkel foglalkozó gazdasági társaság, amely Hong Kongból szerzett be termékeket magyarországi forgalomba hozatallal, olyan számlázási láncolatot állított fel, amelynek során a vádlott-társai által képviselt gazdasági társaságoktól számlákat fogadott be, és azok ÁFA-tartalmát jogellenesen levonásba helyezte. 

A láncolatban voltak országhatáron kívüli gazdasági társaságok is, és olyan közbeiktatott cégek, amelyek a számlák szerint az árukat további cégeknek értékesítették, majd az adó megfizetése nélkül, elérhetetlenné váltak. 

A felépített rendszer adókijátszásra irányult, és a vádlott részéről az elektronikai termékek európai közösségi értékesítése nem igazolható, adólevonási jogot nem gyakorolhatott volna, cselekményével ÁFA adónemben a költségvetésnek 69 717 068 Ft kárt okozott.

Az érintett gazdasági társaság az adóvizsgálat hatálya alatt értékesítésre került, és létrehoztak egy újabb gazdasági társaságot, amely átvette az eredeti kft. helyét. Ezen az egyik vádlott-társ ügyvezetésében működő gazdasági társaság valótlan tartalmú számlákat fogadott be, adóbevallásaiban felhasználta, és ezzel ÁFA adónemben a költségvetésnek 51 043 000 Ft vagyoni hátrányt okozott.

A büntetőeljárás során az vádlottak egyezséget kezdeményeztek, melyben valamennyien beismerték a bűncselekményeket, tudomásul vették azok jogi minősítését, közülük a vagyoni hátrány okozásával érintett két vádlott vállalta annak teljes összegű megtérítését.

A két vádlott a vagyoni hátrány összegét az adóhatóság letéti számlájára befizette.

A Miskolci Törvényszék előkészítő ülésen az egyezséget jóváhagyva, az ügyészi indítvánnyal egyezően, valamennyi vádlottal szemben felfüggesztett börtönbüntetést szabott ki. Az ítélet jogerős.
 

További hírek

Olvasnivaló